Nayab Ikram & Malin Franzén in residency at Art Lab Gnesta

Publicerad: 7 februari, 2020
Nayab Ikram & Malin Franzén in residency at Art Lab Gnesta

Våt ängsmark - Nayab Ikram, 2019

Lördag 22 februari kl 13-16

Välkommen till tre samtal utifrån aktuella konstproduktioner som tagit form i vårt residencyprogram den senaste tiden.

Vi har bjudit in Jims Lam, Liza Mikhailova och Mmabatho Thobejane, studenter vid den internationella masterutbildningen i Curating Art vid Stockholms universitet, att samtala med tre av de konstnärer som producerat nya konstverk hos oss under 2018-2020: Nayab Ikram och Malin Franzén. Samtalen utgår från deras konstnärliga produktioner och presentationer hos oss, som på olika sätt låtit lokala förutsättningar och resurser influera arbetet.

Art Lab Gnesta har sedan 2011 bjudit in konstnärer att utveckla nya konstnärliga produktioner. I dialog med oss som jobbar här, skolor, föreningar och personer som bor i Gnesta och andra delar av vårt nätverk har en mängd nya konstverk producerats.


Kl 13 – Jims Lam i samtal med Malin Franzén

Kl 14 – Liza Mikhailova i samtal med Nayab Ikram

Kl 15 – Mmabatho Thobejane


Medverkande

Malin Franzén (f.1982) intresserar sig för relationen mellan original och kopior, upplösning och förskjutning av mening, och hur nya tolkningslager såväl sammanfogar som avskiljer. I centrum för hennes arbete finns det perifera och förbisedda: fragmentariska anteckningar, muterande växter, digitalt skräp. Med utgångspunkt i samlingar, arkiv, studieresor och forskning, försöker hon överbrygga distansen mellan kunskapsområden och yrkesroller. 2018-2019 var hon en del av Art Lab Gnestas residencyprogram Swamp Storytelling i april 2020 presenteras arbetet i en separatutställning.

Jims Lam (f. 1987, Hong Kong) är konstnär, curator, producent och tidigare produktionsansvarig associerad curator på Para Site, Hong Kong. Han är utbildad vid Academy of Visual Arts, Hong Kong Baptist University och vann det prestigefyllda Hong Kong Art Prize som presenterades av Asia Contemporary Art Show 2013. Under 2016 noterades Jims på Forbes lista 30 under 30 Asia.

Nayab Ikram (f.1992, Mariehamn) är fotograf, bildkonstnär och konstnär-curator av pakistansk diaspora från Åland, baserad i Åbo. Ikram arbetar med begrepp som känslan av mellanförskap, kulturell identitet, det kollektiva minnet och post-internet. Hon utforskar begreppen med hjälp av symboler, ritualer och abstrakta former genom fotografi, performance och installationer. Ikram tog examen med en kandidatexamen i kultur och konst 2015, med examen i fotografi, från Novia University of Applied Sciences i Jakobstad, Finland. 2020 medverkar hon i utställningen Föreställningar om naturen på Västerås konstmuseum med ett verk producerat hos Art Lab Gnesta.

Liza Mikhailova är curator baserad i Stockholm, ursprungligen från Ryssland. Hon har arbetat som assisterande curator för pedagogik och som konsthistoriker vid Pushkin Museum of Fine Arts, Museum of Contemporary Art Garage och Museum of Russian Impressionism i Moskva. Hennes forskningsintressen inkluderar konstpedagogik, självorganisering och posthumanism. Liza har en BA i konsthistoria och MA i konstekonomi.

Mmabatho Thobejane är en sydafrikansk curator under utbildning, vars forskning och arbete fokuserar på svart feministiskt tänkande, postkolonialism, alternativa framtida verkligheter och omsorg och affekt. Thobejane är särskilt intresserad av verk och utställningar som fungerar som plats för att belysa och utmana befintliga hegemonier. Thobejane har arbetat vid Center for Curating the Archive och som galleriassistent vid Michaelis Galleries, båda belägna vid University of Cape Town.


Våt ängsmark – Nayab Ikram, 2019

Våt ängsmark – Nayab Ikram, 2019

Naturtryck från Marksjön – Malin Franzén, 2019

Nordisk kulturkontakt
Kulturrådet
SI - Swedish Institute