RJK (Rädda jorden klubben)

En gång i veckan möts en grupp arga 10 åringar hos oss på Art Lab Gnesta. De kallar sig RJK (Rädda jorden klubben) och utforskar metoder av konst och civil olydnad för en bättre klimatpolitisk framtid. De bär på en stor frustrationen över att försöka förändra den lokala hänsynen till miljö och ekologi och delar erfarenheten av att inte bli hörda av vuxna beslutsfattare. Måndagsmötena tar sig olika form, konstnärliga processer drivs, filmer spelas in, brev och fanzine trycks och framtidsplaner smids. Återkommande demonstrerar de för klimatet utanför kommunhuset, där de upprörda 10-åringar bl.a rider på sina monstruösa käpphästar.

Rädda jorden klubben använder lek och motstånd i den sjätte massutrotningen och arbetar genom konstnärliga processer.

Projektets utforskar interdisciplinära metoder och stimulerar samtal och arbete om samtiden och framtiden.

I långsiktiga ödesfrågor som hur människor hanterar den omgivande ekologin driver gruppen RJK ett oerhört viktigt samtal hos oss på Art Lab Gnesta.

Rädda jorden klubben

Rädda jorden klubben under en expermientell filminspelning på Art Lab Gnesta. Foto: Signe Johannessen

En av Art Lab Gnestas konstnärliga ledare berättar om hur samarbetet startade:

“In genom dörren på vårt gamla tegelhus stormade en grupp flickor. De rör sig som en flock fåglar hastigt hit och dit och skapar en gemensam kropp.
”Bort med olja, bort med kol…” Deras ilskna röster ekar mellan väggarna.
”Vi är RJK… eller Rädda jorden klubben… Vi ska rädda jorden NU!” säger en av barnen. Hon spänner blicken i mig och skjuter upp sina stora glasögon på plats på sin näsa. En blå slinga av hår hänger ner framför hennes ansikte.
Barnen berättar att de har klubbmöte varje måndag för att mobilisera sätt att rädda jorden på. De behöver en plats att vara, och dessutom undrar dom om inte vi också vill rädda jorden? Eller har vi någonting annat att göra som var viktigare?
Flickan med glasögonen släpper mig inte med blicken en sekund och berättar för mig att de fram tills nu haft sina möten i hennes trädgård. Nu letar dom efter en hemvist som även fungerar på vintern.
Jag släpper det jag håller i mina händer och rensar min kalender alla måndagar under de kommande åren.
Välkommen, säger jag och ger RJK koden till Art Lab Gnestas lokaler. Jag går upp för trappan. Flickorna gnäggar ystert och tränger sig förbi och galopperar upp, upp i huset på sina imaginära hästar.”
Signe Johannessen