Solen skiner olika beroende på vädret – Åsa Norman

Publicerad: 11 januari, 2019
Solen skiner olika beroende på vädret – Åsa Norman

9 februari – 17 mars 2019
Utställningen är öppen fredagar, lördagar och söndagar kl 12-16.

1200-talet är en del av det som benämns som den mörka medeltiden – en period sammankopplad med krig, pest och tidiga häxförföljelser. Då formulerade katolska kyrkan de första skrifterna om varför häxor skulle brännas, något som kom att verkställas under ett par sekel framåt i Europa.

Konstnären Åsa Norman har tittat närmare på några kvinnors strategier att skapa utrymme för att arbeta och leva fria från mäns kontroll under den här perioden. I utställningen möts beginen Mechthild von Magdeburg, birgittinnunnan Katarina av Vadstena och nunnorna Katta och Dilla, som enligt skrönan var med och kristnade Sörmland.

I en mångmateriell installation med broderier, applikationer och ett 8×8 m stort draperi leker konstnären med tanken på de progressiva rörelser och platser som formades som motstånd mot det hårda samhällsklimatet. Här finns också en pekning mot vår egen tid, och det mörker som ofta får beskriva den. Men flyttar vi blicken över historien tycks ingenting vara för evigt, och ljuset flödar in i utställningsrummet.

Utställniongstext (pdf)


Händer i utställningen