Svampkongress tillsammans med Naturskyddsföreningen Daga-Gnesta

Publicerad: 30 september, 2022
Svampkongress tillsammans med Naturskyddsföreningen Daga-Gnesta

Denna höst delar Art Lab Gnesta och Naturskyddsföreningen Daga-Gnesta intresset för svamp och vill nu bjuda in till en gemensam mykologisk fördjupning. Under årets svampkongress välkomnar vi alla intresserade till oss för filmvisning, svampvandring, svamputställning, panelsamtal, utställning, svamphattssworkshop och svampsök med hund.

Välkomna!

 

Program

Fredag 7 oktober -18.00

Filmkväll på Art Lab Gnesta
Filmen: Svamparnas planet visas och till det serveras en svampsoppa. Därefter blir ett samtal om svamp och vår syn på svampen som leds av Adam Adobati, svampintresserad ordförande för Naturskyddsföreningen Daga/ Gnesta. Välkommen! Ingen föranmälan krävs.

Lördag 8 oktober

9-12 Följ med på en svampvandring i Gnestaskogarna med några av de mest svampkunniga personerna i Sverige. Leder vandringen gör Hans Rydberg, växtekolog och mykolog & Patrik Björk, grundare av facebook-gruppen Svampklapp. Båda två har mångårig erfarenhet av svampar. Hans och Patrik guidar under denna vandring allmänheten till att hitta vanliga matsvampar och ger därefter en fortsättningsvandring för de av deltagarna som vill fördjupa sig i mer nördiga svampar. Ta med eget fika. Mötesplatsen för aktiviteten är Lötbodalsskogen, parkeringen vid torpet. Välkommen! Ingen föranmälan krävs.

15-17 Svamputställning i Art Lab Gnestas Växthus på Bryggeriholmen i Gnesta. Här kan du känna igen och lära dig flera av de svampar som går att hitta i våra skogar och marker, passa även på att samtala med svampkonsulent Kristina Stenmarck och växtekologen Hans Rydberg som finns på plats i svamputställningen.

Panelsamtal om vanliga och ovanliga svampar med Kristina Stenmarck och Hans Rydberg inklusive frågestund. Moderator: Adam Adobati. Det bjuds på förtäring till samtalet.

12-17 Art Lab Gnestas pågående utställning Kroppar av frukt, underjordiska sinnen håller öppet

12-15 Svamphattssworkshop på Art Lab Gnesta. Ta med dig familjen och gör din egen svamphatt! Välkommen både barn och vuxna!

Söndag 9 Oktober: Lär dig svampsök för din hund!

10-13 Helena Andersson, författare till boken ”Lär hunden söka svamp-mer än bara kantareller” guidar dig till att lära din hund att söka matsvamp. Ta ej med egen hund under denna kurs! Enbart Helenas hund kommer att få vara på plats och visa. Föranmälan krävs då maximalt 15 personer är en lagom stor grupp för denna kurs. Mötesplatsen för aktiviteten är Lötbodalsskogen, parkeringen nära torpet och anmälan görs via SMS till nr: 0703944363.


Samtliga aktiviteter är gratis då Svampkongressen samarrangeras av Art Lab Gnesta och Naturskyddsföreningen Daga/ Gnesta, med stöd från Kulturbryggan och Gnesta kommun.