Invigning: Göhsir – ett slott för biologisk mångfald

Publicerad: 13 maj, 2022
Invigning: Göhsir  –  ett slott för biologisk mångfald

Lördag 28 maj kl 11-16
Invigning med hjälp av ardennerhästen Conrad kl 14
Nynäs slott
Fri entré hela dagen

Vid den gamla almen intill Nynäs köksträdgård har konstnärerna i Kultivator tillsammans med elever från Öknaskolans naturbruksgymnasium byggt, flätat och vävt fram ett slott för biologisk mångfald. Nu inviger vi äntligen det nya slottet under festliga former!

Ur gammal sly och ved reser sig nu ett nytt slott i skuggan av det gamla. Här kan bland annat harar, fåglar och småkryp söka sin tillflykt. Den biologiska mångfalden är oerhört viktig för naturens grundläggande funktioner, som pollinering och rening av luft och vatten. 

Under dagen pågår också skaparverkstad med konstpedagogen Yanina Casanova och slöjdkonsulenten Niklas Eriksson från Sörmlands museum. Vid fint väder är vi utomhus och inspireras av naturen/jorden och konstnärernas verk. Aktiviteten är anpassad för familjer med barn i olika åldrar och ingen förkunskap krävs.

Nynäs slott erbjuder visningar i slottet under dagen. Utställningarna Hållbara hus och Fyll skafferiet har öppet. 


Invigningen är en del av projektet Tänka med jorden som utgår från Nynäs slott, dess mer än 800-åriga historia, det omgivande landskapet och det 3822 hektar stora naturreservatet. Nya konstverk – vissa beständiga – andra mer tillfälliga, kommer att utvecklas av inbjudna konstnärer. Parken bjuder in till reflektioner kring människans roll som en del av naturen. En experimentell plats där konstnärer, ungdomar och publik kan mötas i frågor kring hur vi lever i, använder och värnar om vårt omgivande landskap. 

Projektet drivs av Art Lab Gnesta i samarbete med Nynäs slott/Sörmland naturbruk och Sörmlands museum, med stöd av Kulturrådet och Region Sörmland.

Nynäs slott och naturreservat Logotyp för Sörmlands Museum, en del av Region Sörmland Kulturrådet Region Sörmland