Art Lab Gnesta önskar God jul och Gott nytt år

Publicerad: 17 december, 2021
Art Lab Gnesta önskar God jul och Gott nytt år

Moa Franzén, Tove Salmgren & Kajsa Wadhia framför performancet "From a Throat of Flesh" vid våtmarken Marksjön utanför Gnesta, som en del av Art Lab Gnestas 10-årsjubileum. Foto: Emanuel Hallklint.

Vi vill tacka alla konstnärer, besökare, samarbetsparter och stödgivare för ett storartat 2021 då vi firat tioårsjubileum!

Nu ägnar vi vintermånaderna åt att bygga en ny risografstudio och ge det gemensamma köket en ny form.

Parallellt pågår en mängd nyproduktioner i vårt residencyprogram och till våren presenteras vårt samarbete Tänka med jorden vid Nynäs slott för första gången med nya verk av Åsa Elzén, Kultivator och Humus Economicus.

I huset pyr det av liv där unga konst- och miljöintresserde löpande agerar, mobiliserar, engagerar sig. Squid squad fortsätter genom en rad filmproduktioner som tar sig an det ekokritiska läget och presenteras under en filmfestival i vår. Rädda jorden-klubben bestående av drivna tioåringar har flyttat in och utvecklar nya metoder för sitt engagemang!

I mars öppnar vårens utställning med konstnärerna Riar Rizaldi och Sara Söderberg.

Innan sommaren tar fart ser vi fram emot att få öppna en rad semioffentliga, permanenta verk i Gnesta. I en spegling av vårt våtmarksintresse och under ledning av den inbjudna curatorn Bronwyn Bailey-Charteris har konstnärerna Emmeli Persson, Cara Tolmie och Sara Ekholm Eriksson arbetat med konstnärliga gestaltningar kring den nya dammen, belägen i vårt växthus. I växthuset arbetar även Luiza Prado vidare med ett nytt konstverk som invigs senare under året.

Fast förankrade på Bryggeriholmen i Gnesta fortsätter vi att skapa nya gemensamma ytor tillsammans med våra grannar. Konstnärerna Mirko Nikolic & Marika Troili och Markakt (Sara Söderberg & Jenny Käll) presenterar nya verk i relation till platsens förutsättningar, dess historia och nya möjliga gemenskaper.

Välkommen till 2022 med Art Lab Gnesta!