Herbarium

Publicerad: 10 augusti, 2018
Herbarium

Grafisk design: Oskar Laurin

22/9 – 28/10, 2018
Utställningen på Art Lab Gnesta är öppen fredagar, lördagar och söndagar kl 12-16.

Medverkande konstnärer: Jenny Anderson, Laboratory for Aesthetics and Ecology, Johannes Heldén, Ingela Ihrman, Katarina Lundgren, Uriel Orlow, Luiza Prado & Tobias Sjöberg

Utställningen Herbarium presenterar konstnärskap som undersöker olika medicinska traditioner, framtida ekologier, biostölder och kolonialt motstånd. Gränserna mellan kroppens inre och yttre och människans relation till naturen är andra ämnen som lyfts fram i utställningen.

Ett herbarium är en samling av växter eller växtdelar, som pressas för att bevara den insamlade växtens form och färg på ett papper. Med herbariet som konceptuell utgångspunkt har Art Lab Gnesta och Grafikens Hus tillsammans skapat ett utställningsprojekt med växten i fokus.

Genom utställningen frågar vi: hur kan vi betrakta växter inte bara som vittnen utan medskapare i våra olika historieskrivningar? Som aktörer som kopplar samman perspektiv och traditioner som annars hålls åtskilda. Aktörer som överskrider gränserna mellan natur och kultur, tradition och modernitet, etablerad såväl som alternativ medicin.

Herbarium utgår från Art Lab Gnesta och görs ihop med Grafikens Hus. Men likt utlöpare växer utställningen genom föreläsningar, performances, installationer och workshops vidare till Stockholm, Södertälje, Järna och Ytterjärna.

Utställningstext (PDF)