Johannes Heldén – Smygöppning av utställningen Herbarium

Publicerad: 10 augusti, 2018
Johannes Heldén – Smygöppning av utställningen Herbarium

Grafisk Design: Oskar Laurin

Välkommen på Art Lab Gnestas och Grafikens Hus smygöppning av utställningen Herbarium söndagen den 19 augusti kl. 16–21.30 hos Under Tallarna i Järna.

Konstnären Johannes Heldéns performativa vandring börjar kl. 18. Vi bjuder på alkoholfri dryck. Lokalproducerad mat finns till försäljning hela kvällen.

Konstnären Johannes Heldén tar oss in i skogen i Järna. Vi ledsagas steg för steg under en meditativ poesivandring som är dubbelexponerad – den utspelar sig både på en annan planet, i ett annat solsystem och i skogen hos Under Tallarna. Utställningen Herbarium samlar och presenterar konstnärskap som undersöker olika medicinska traditioner, framtida ekologier, biostölder och kolonialt motstånd, gränserna mellan kroppens inre och yttre och människans relation till naturen. De olika verken tar oss med in i kroppen, ner i jorden, genom tidens olika lager, över geografins och kroppens gränser.

Genom utställningen frågar vi: hur kan vi betrakta växter inte bara som vittnen utan som medskapare i våra olika historieskrivningar? Som aktörer som kopplar samman perspektiv och traditioner som annars hålls åtskilda. Aktörer som överskrider gränserna mellan natur och kultur, tradition och modernitet, etablerad såväl som alternativ medicin.

Johannes Heldén är konstnär, författare och musiker. I sin konstpraktik undersöker han ekologi, artificiell intelligens, science fiction, vetenskap och olika berättarstrukturer.

Tid och plats: Söndag 19 augusti, kl 16-21.30. Under Tallarna, Rönnvägen 25, 153 30 Järna

Obs! Om du kommer med bil, parkera vid Järna station eller på annan plats. Det finns inga parkeringsplatser hos Under Tallarna. 

Varmt välkommen!


Program 19/8

16:00 – 17:00 Oscar Rosengren öppnar upp skogens eget skafferi. Följ med på en guidning genom den omgivande naturens egna råvaror och läkeväxter.

17:00 – 22:00 Gör ditt eget Herbarium. Drop-in grafisk tryckworkshop. Föreviga dina favoritväxter.

18:00 – En meditativ poesivandring med Johannes Heldén som är dubbelexponerad – den utspelar sig både på en annan planet, i ett annat solsystem och i skogen hos Under Tallarna.

20:00 – 21:30 Filmvisning Donna Haraway: Story Telling for Earthly Survival av konstnären Fabrizio Terranova. Donna Haraway är en framstående teoretiker och forskare som genom sitt arbete bygger broar mellan människan och naturen, vetenskap och fiktion. Haraway är en begåvad berättare som i en tid kantad av katastrofer målar upp ett upproriskt och hoppfullt universum av möjliga artöverskridande relationer. Fabrizio Terranova levde hos Haraway i Kalifornien under en tid för att spela in detta sällsynta, lekfulla och uppriktiga porträtt av en av vår tids mest originella tänkare.


Om Under Tallarna

Under Tallarna är ett odlingskooperativ beläget i ett skogsbryn i utkanten av Järna. Kooperativet drivs idag av fem personer med olika bakgrunder. Genom sin verksamhet strävar Under Tallarna efter att finna nya sätt att förhålla sig till ekonomi, makt och tid, som går bortom det som råder i dagens samhälle.

Mer information på http://undertallarna.se


Utställningen Herbarium

Herbarium är producerad av Grafikens Hus och Art Lab Gnesta. Utställningen öppnar på Art Lab Gnesta lördagen 22 september och pågår fram till 28 oktober. Men likt utlöpare växer utställningen genom föreläsningar, performance, installationer och workshops vidare till Stockholm, Södertälje, Järna och Ytterjärna.

Medverkande konstnärer i Herbarium: Jenny Anderson, Laboratory for Aesthetics and Ecology, Johannes Heldén, Ingela Ihrman, Katarina Lundgren, Uriel Orlow, Luiza Prado & Tobias Sjöberg.

Läs mer om utställningen Herbarium