high tide fine line – utställning och invigning av Art Lab Gnestas nya damm

Publicerad: 21 april, 2022
high tide fine line – utställning och invigning av Art Lab Gnestas nya damm

Foto: Signe Johannessen

7 maj kl 12-16

Konstnärer: Cara Tolmie and Julia Giertz, Emmeli Person, Sara Ekholm Eriksson
Curator: Bronwyn Bailey-Charteris tillsammans med Art Lab Gnesta

Välkommen till en dag om vatten och våtmarker hos Art Lab Gnesta! Vi inviger vår nya damm och tre nya konstverk i vårt växthus. Konstnären Emmeli Person bjuder på performance, limnologen Mia Svedäng föreläser om människans önskan om att tämja vatten och konstnären Sara Ekholm Eriksson och entomologen Emma Wahlberg tar med oss på en inventering bland bryggeriholmens minsta invånare.

Art Lab Gnestas nybyggda regnmatade damm är en plats för kontemplation och omsorg för våtmarker, både de inre och förkroppsligade, men även planetariska och porösa. Den nya dammen, som ligger i växthuset, är en gemensam plats för intag, förkroppsligande och att vara i vattnet. För att fira detta visar utställningen high tide fine line fyra samtida konstnärer som utför en serie fördjupningar, nedsänkningar och uppstigningar. Dessa är handlingar av kvardröjande vattniga metoder för att lokalisera tidvattnet i rummet, och i sin tur planetens tidvatten.

Alla de inbjudna konstnärerna har producerat nya konstverk specifikt för denna invigning av den nya vattenkroppen efter residencybesök hos Art Lab Gnesta.

Konstnären Emmeli Person uppträder live vid invigningen (inställt pga sjukdom) med sitt nyproducerade performanceverk som gör körröster till reflektioner av vatten som arkiv- och minneshållare, som både lagrar och berättelser.

Konstnären Cara Tolmie bygger vidare på sin hemsökande inre sång och bidrar tillsammans med konstnären Julia Giertz till en nygjord ljudskulptur som resonerar med vattenkroppen som en praktik av efterklang, sång och sammandragning.

Konstnären Sara Ekholm Eriksson arbetar tillsammans med den lokala entomologen Emma Wahlberg för att undersöka inskriptioner av lokala insekter och sedan transkribera dessa mer-än-mänskliga märken som stenintrång i den permanenta utformningen av vattenkroppen. Djupa tidsfrågor klottras i de genomdränkta stenarna.

Curator Bronwyn Bailey-Charteris har bjudit in dessa fyra vattniga konstnärer att genomföra ritualen att inviga den nya vattenkroppen i Art Lab Gnesta. Detta är en del av hennes fortsatta curatoriella fokus på konstens hydrologiska manifestationer i klimatkrisen och hennes curatoriska teori om Hydrocene där hon argumenterar för vitaliteten i konstnärliga metoder för att samarbeta med vatten.

Under dagen kommer Mia Svedäng, limnolog (sötvattensekolog) och sakkunnig för sötvatten på Naturskyddsföreningen, att berätta om hur vi människor i alla tider har försökt kontrollera och ”tämja” vattnet – genom att dämma upp, dika ur, kanalisera och kulvertera det. Hon berättar också om varför det är så viktigt att vattnet åter får ta plats i samhället och landskapet – för klimatets, den biologiska mångfalden och vår egen skull. Tillsammans kliver vi ner i Frösjön vatten för att undersöka det liv som lever där.


Program

kl 12-13 Vi bjuder nässelsoppa och vildörtte

kl 12-13 Plantbytarbord

kl 13 Mia Svedäng föreläser 

kl 13.30 Invigning av dammen 

kl 14.00 Sara Ekholm Eriksson berättar om sitt arbete, därefter entomologisk inventering tillsammans med Emma Wahlberg

Emmeli Persons performance är tyvärr inställt pga sjukdom. Vi återkommer med en ny tid för detta.