Från brasa till brasa – konst- och valborgsfirande på Nynäs slott

Publicerad: 4 april, 2022
Från brasa till brasa – konst- och valborgsfirande på Nynäs slott

Foto: Jonas Rahm

Lördag 30 april.
Nynäs slott,Tystberga.
Fri entré hela dagen.

Välkommen att fira in valborg på Nynäs slott! Hela dagen ägnar vi åt jordens värme och värde. Vi låter konsthändelser, workshops och berättelser om jord sprida ut sig i slottsparken. När skymningen närmar sig tänder vi den årliga valborgselden.


Vad har en pengahög och en gödselstack gemensamt? Hur hänger egentligen eko-logi och eko-nomi ihop? Här på gården, på finansminister Johan August Gripenstedts gamla gödselbacke, skapas en ny valuta. Kom och lyssna till inbjudna forskare, pressa jordmynt och dela din egen jordberättelse med oss, samt delta i de underjordiskas karneval som kommer inviga en jordskulptur i köksträdgården! Det handlar alltså om jord, grunden för allt liv och källan till all rikedom. Av och med konstnärerna (P)Art of the Biomass och forskningsprojektet Humus economics.

Vid den gamla almen intill Nynäs köksträdgård har konstnärerna i Kultivator rest ett slott för biologisk mångfald tillsammans med elever från Öknaskolans naturbruksgymnasium. Här kan igelkottar, fåglar och småkryp söka sin tillflykt. Den biologiska mångfalden är oerhört viktig för naturens grundläggande funktioner, som pollinering och rening av luft och vatten. Hjälp oss att bygga vidare på det nya slottet i skuggan av det gamla!

I den interaktiva föreställningen Jag är som skogen fast annorlunda av koreografen Katja Seitajoki får barn (ca 4-7 år) genom ljud, rörelse och berättande upptäcka och undersöka skogens hemligheter i en skogsglänta. Genom rörelse och lek får vi nya perspektiv på skogens skatter. Gratisbiljetter finns att hämta i butiken.

Skaparverkstad med konstpedagogen Yanina Casanova och slöjdkonsulenten Niklas Eriksson från Sörmlands museum. Vid fint väder är vi utomhus och inspireras av naturen/jorden och konstnärernas verk. Aktiviteten är anpassad för familjer med barn i olika åldrar och ingen förkunskap krävs.


Nynäs slott öppnar åter för säsongen, och erbjuder visningar i slottet under dagen. Utställningarna Hållbara hus och Fyll skafferiet har öppet.

Under dagen håller Åsa Kratz (s), kultur- och utbildningsnämndens ordförande i Region Sörmland ett invigningsanförande och Axel Andersson, författare och historiker, valborgstalar. Middag serveras i restaurangen.

Se hela schemat för dagen


Dagen är en del av projektet Tänka med jorden som utgår från Nynäs slott, dess mer än 800-åriga historia, det omgivande landskapet och det 3822 hektar stora naturreservatet. Nya konstverk – vissa beständiga – andra mer tillfälliga, kommer att utvecklas av inbjudna konstnärer. Parken bjuder in till reflektioner kring människans roll som en del av naturen. En experimentell plats där konstnärer, ungdomar och publik kan mötas i frågor kring hur vi lever i, använder och värnar om vårt omgivande landskap.

Projektet drivs av Art Lab Gnesta i samarbete med Nynäs slott/Sörmlands naturbruk och Sörmlands museum, med stöd av Kulturrådet och Region Sörmland.

Logotyp för Sörmlands Museum, en del av Region Sörmland Region Sörmland Kulturrådet Nynäs slott och naturreservat


Program 30 april

kl 11 Gårdsbutiken och restaurangen öppnar. Slottet har visningar regelbundet (fram till 16.15).

kl 11.15 & 13.15 Föreställning: Jag är som skogen fast annorlunda i skogsbrynet (ca 30 min). Fribiljetter, begränsat antal platser, hämtas i gårdsbutiken. Samling vid Orangeriet.

kl 11-16 Kom och pressa jordmynt i fyrkanten och berätta om hur jorden varit viktig för dig. Vid den gamla almen intill slottsparken är du välkommen att vara med att arbeta på Göhsir – det nya slottet för biologisk mångfald.

kl 14 Invigningsanförande av Åsa Kratz (s), kultur- och utbildningsnämndens ordförande i Region Sörmland.

kl 14.10-15.30 Samtal med forskare och konstnärer: Två sidor sidor av samma mynt – kan ekonomin jordas? Möt professor Christina Fredengren, ekonomiforskaren Lina Isacs och (P)Art of the Biomass i ett samtal modererat av Caroline Malmström, curator Art Lab Gnesta.

kl 16-16.30 Följ med i de underjordiskas karneval och invig jordskulpturen!

kl 17-19.00 Restaurangen serverar middag.

19.30 Valborgstal av Axel Andersson, författare och historiker. Herrkören VoiceMail uppträder.

20.00 Vi tänder stämningsfulla marschaller och facklor, istället för valborgseld, pga torka och ökad brandrisk i skog och mark.