Re-Imagining the Forest

Publicerad: 20 oktober, 2017
Re-Imagining the Forest

Illustration: Rajasee Ray

Workshop med den indiska illustratören Rajasee Ray, residencykonstnär på Art Lab Gnesta. Arrangeras i samarbete med Grafikens hus

25 oktober, kl 16-18, på Södertälje Konstnärskrets
Lättare middag ingår
Begränsat antal platser
Gratis

Anmäl dig genom att maila: info@artlabgnesta.se


Under oktober har den indiska illustratören Rajasee Ray haft residency på Art Lab Gnesta. Residenset är en del av Swamp Storytelling, en pågående undersökning av träsket och dess biologiska och mytologiska funktioner. I sin praktik arbetar Rajasee Ray ofta med frågor om forskning, ekologi och klimatförändringar. Genom intuitiva, skissartade illustrationer utforskar och förmedlar Ray komplexa forskningsresultat och vetenskapliga undersökningar.

I sitt arbete intresserar sig Ray även för utrymmet mellan fiktionen, det magiska och det vardagliga och hur dessa olika platser kan samexistera eller överlappa. Under sitt residency på Art Lab Gnesta har hon återupptäckt skogen som en delvis magisk och mytologisk plats – som ett levande ekosystem som andas. Ett system som samtidigt har starka kopplingar till ekonomi och politik såväl som barndomens sagor och berättelser.

Genom denna workshop vill Ray utforska samtidens skog genom fiktiva karaktärer, egenskaper, berättelser och myter. Ambitionen är att skapa egna skogar – rum och system i vilka dessa karaktärer och egenskaper samexisterar och möts – nya system som har sina egna hierarkier, principer och flöden.


Om Swamp Storytelling:

Swamp Storytelling är ett gemensamt undersökande av träsket och dess biologiska och mytologiska funktioner. Syftet är att kombinera arbetsfälten för naturvetenskaplig forskning och konstnärlig produktion kring aktuella miljöfrågor, och samtidigt undersöka hur konst kan fungera som kunskapsförmedlare för ny forskning. Från 2016 genomförs projektet som ett samarbete med det indiska forskarnätverket Earth CoLab och Svenska institutet.


Arrangeras i samarbete med: