Nästan diffus men glimmande – Lars-Gunnar Bodin

Publicerad: 18 augusti, 2017
Nästan diffus men glimmande – Lars-Gunnar Bodin

Reptile-5-D-IV, Lars-Gunnar Bodin

2 sept – 8 oktober 2017

Vernissage 2 september, 12-16 – Eventet på Facebook
Utställningen har öppet fre-sön 12-16 t o m 8 okt.

I Bodins kompositioner finns det en färg som återkommande används för att beskriva alltifrån väder, oformliga klickar, personer och känslor till mer eller mindre abstrakta rum. Nämligen färgen blå, en färg som har en lång sociokulturell historia och har fått symbolisera såväl de klassiska elementen och det överjordiska som klasstillhörighet och politisk hemvist. Vår världs kanter och djup är blåa, det blå är då ljuset som gått vilse. Ljuset vid den blå änden av färgspektrat klarar nämligen inte av att färdas hela vägen från solen till oss. Det sprids ut bland luftens molekyler och vattnets partiklar. Kanske förutsätter mötet med Lars-Gunnar Bodins kompositioner att vi går just vilse. Passerar det välbekanta och välkomnar det okända, det oförklarliga och undanglidande.

Bodins kompositioner ber oss att omförhandla distinktionen mellan ljudet och dess historia, det slumpartade och det planerade, det allvarliga och det absurda, mellan ljud och oljud. I sina konstnärliga undersökningar utforskar han språket, verklighetens olika dimensioner och teknologins utveckling. Vi presenterar nu utställningen Nästan diffus men glimmande i vilken vi lyfter fram ett urval av Bodins ljud-, bild- och text-ljud-kompositioner.

Det numera kanoniserade multimediaverket Clouds (1976) presenteras i ny form i den mindre utställningssalen. I vår större sal presenteras Enbart för Kerstin (1992) och Dizkus (1996) tillsammans med ett antal bildkompositioner och de fyra outgivna kompositionerna Seance 4 (1965), From any point-44.1 (1968), Liptons Äventyr (2003) och Blottlagda händelser och skeenden ur ett dolt förflutet (2009).

 

Utställningstext – Lars-Gunnar Bodin (PDF)


Under vernissagen 2 september klockan 15.00 framför Lars-Gunnar Bodin en av sina text-ljud kompositioner och saxofonisten Jörgen Pettersson två av Bodins kompositioner skrivna för bas- respektive altsaxofon.


Utställningsgrupp: Sebastian Dahlqvist (curator), Signe Johannessen, Erik Rören, Peter Olsén och Emanuel Hallklint.