Gnestamodeller – en bro mellan nutid och framtid i lokalsamhället

Publicerad: 20 april, 2012
Gnestamodeller – en bro mellan nutid och framtid i lokalsamhället

21 april – 13 maj 2012

Framtiden är här, och den tillhör barnen!

Med vårens och sommarens utställningar slår Art Lab Gnesta en sinnlig bro från nuet in i framtiden. Barnen är framtidens medborgare, och deras kreativa modeller för vår gemensamma livsmiljö växer nu fram i Bryggeriets utställningshall.

Det sker i form av tre projekt som genomförs tillsammans med fjärde- och femteklassarna i Gnestas grundskolor. Först ut är Ö-projektet och Kattpromenaden, som visas mellan den 21 april och 13 maj på Art Lab Gnesta.

I Ö-projektet arbetar eleverna med vattnets kretslopp och bygger flytande öar, medan Kattpromenaden utmanar modevärlden med elevernas egna klädkollektioner i återbruksdesign – coolt, snyggt, smart och hållbart! Också utställningsbesökarna får prova vad man kan åstadkomma med en sax och en gammal t-tröja… Den 1 juni avlöses Ö-projektet och Kattpromenaden av Gnestopia, där konst- och jordbrukskollektivet Kultivator återkommer med en stor installation byggd på elevernas skisser och förslag. Alla tre projekten genomförs med stöd av Skapande Skola.

Green Map – hållbarhetskartan
I tillägg till detta ser Art Lab Gnesta med gröna ögon på lokalsamhället och kartlägger Gnesta som kretsloppskommun. Företag, institutioner och enskilda medborgare i Gnesta inbjuds till en dialog med miljöfokus som visualiseras av Art Lab Gnesta i detta interaktiva projekt.
Resultatet blir en hållbarhetskarta – ett verktyg för att synliggöra Gnestas övergång till hållbar utveckling.

I projektrummet: Pär Johansson
I projektrummet ger Art Lab Gnesta plats åt ett konstnärligt återbruk av helt annat slag. Vi är stolta att få presentera skulptören Pär Johansson, vars verk kan sägas utgöra en åkallan av det nyss förgångna. I sina assemblage lyfter Johansson upp de föremål som tiden gått ifrån, för att avlyssna deras minnen och drömmar bortom brukbarhetens nyttoaspekter. Med detta tillför han nuet – och framtiden – en nödvändig poetisk klangbotten.
Pär Johansson är utbildad på Kungl. Konsthögskolan i Stockholm och för närvarande verksam i Björnlunda. Även denna utställning öppnar den 21 april.