Dirgy Dancing – Lisen Ellard

Publicerad: 22 mars, 2024
Dirgy Dancing – Lisen Ellard

Illustration: Tove Dreiman

13 april – 26 maj
Öppen lördagar och söndagar kl 12-16.

Finissage, livedans och spelning i Dirgy Dancing
Lördag 25 maj kl 12-16

Den stora utställnings­salens höga väggar har klätts i svarta draperier. På vart och ett av de ljusa, nästan transparenta skynken som hänger från taket projiceras filmer av dansare, djupt försjunkna i personliga koreografier.

Dirgy Dancing är en samling klagodanser av och med lokala dansare från olika platser, och bygger på dansarnas egna erfarenheter av sorg. Det är danser tillägnade människor, minnen, tider och platser, och ett sätt att hantera det onämnbara som gått förlorat. Hur kan sorg rymmas i kroppen, hur kan den översättas till rörelse?

Koreografen Lisen Ellard arbetar genom olika idéer om perceptionsutvidgande praktiker och har en förkärlek för det skeva och omtänksamma, ofta i relation till långsamhet och död. Tillsammans med scenkonstnären Mattias Lech har hon under flera år arbetat med tematik kring död och dess ritualer, som resulterat i föreställningarna Funeral och DÖDEN. Med dansantologin Dirgy Dancing, fortsätter Lisen Ellard undersökandet av förlust, och relationen mellan sorg, minne och rörelse. Föreställningen har tidigare visats på bland annat Dansens hus i Stockholm, och antar i Art Lab Gnestas lokaler formen av en utställning som vid särskilda tillfällen aktiveras genom dansarnas närvaro.

I rummet intill presenterar curatorduon Mourning School Sorgebiblioteket, ett rum för kontemplation där besökarna bjuds in att själv reflektera kring sorg och bidra till en hängande installation som byggs vidare under utställnings­perioden. Mourning School är ett konstnärligt undersökande om det vardagliga i att vara i sorg, initierat av Lucie Gottlieb och Rosa Paardenkooper.

Utställningstext (pdf)

Vernissage lördag 13 april kl 12-16.


PROGRAM

11 maj Performance i utställningen av dansaren Maria Naidu.
25 maj Finissage med performance i utställningen av dansaren Elise Brewer följt av konsert i växthuset av Elize Arvefjord och Cicely Irvine.

Workshop: Tårarnas torn 11 maj och 25 maj


Dirgy Dancing av: Lisen Ellard
Konstnärlig rådgivning: Mattias Lech

Sorgedanser av och med: Efva Lilja,Abdoulaye Camara, Andrea Aja Svensson, Mohinur Nurmatova, Mike Gamble, Nathalie Ruiz, Sindri Runudde, Maia Means, Tarika Wahlberg, Conny Borg, Lisen Ellard, Elise Brewer, Johanna Chemnitz, Marie Kaae, Maria Naidu, Khamlane Halsackda, Julienne Doko.

Film/foto: Milja Rossi
Ljusdesign: Anton Andersson
Ljuddesign: Elize Arvefjord
Teknik/projektion: Peter Widell
Producent: Vilma Sohlberg och Sara Bergsmark
Administration: Smart
Illustration: Tove Dreiman
Med stöd av: Kulturrådet