Artist talk: Alexandra Crouwers – The Plot

Publicerad: 25 augusti, 2023
Artist talk: Alexandra Crouwers – The Plot

Fredag 1 sept, kl 17-18
Växthuset, Art Lab Gnesta

Under två veckor har konstnären och forskaren Alexandra Crouwers varit gäst i Art Lab Gnestas residency. Varmt välkomna att ta del av hennes presentation! Presentationen ges på engelska.

“I september 2019 måste en liten familjeskog i Nederländerna, som min farfar förvärvade 1964, huggas ner på grund av ett utbrott av europeisk granbarkborre. Sex månader senare orsakade ett virus globala omvälvningar. Båda händelserna är sammanflätade genom de klimatologiska och ekologiska sammanbrott vi upplever. Kalhygget blev en lins för att titta närmare på denna dynamik, och en plats för konstnärlig forskning att hantera ekoångest i en – överväldigande digital – konstnärlig praktik.

I föredraget kommer jag att fokusera på det kalhygge som nu kallas The Plot, dess historia, dess speciella omständigheter och dess nuvarande förnyelse. Den forna skogen visar sig vara fruktbar grund för fantasin.”

Om konstnären: Alexandra Crouwers (NL, 1974) är bildkonstnär och konstnärlig forskare som utforskar digitala verktyg som förmedlare för kopplingar över tid, rum och ekologier. Detta resulterar i ett arbete som fokuserar på immersiva videoinstallationer med digital animation, men som också ger sig in på emoji-förslag, Augmented Reality och skannade modeller, ljud och texter.

Crouwers arbete handlar om att föreställa sig posthumana scenarier, hantera postpandemiska känslor och animismens roll i våra relationer till teknik. För närvarande avslutar hon en doktorandutbildning vid Leuvens universitet och LUCA School of Arts i Bryssel. Crouwers bor och arbetar i Antwerpen, Belgien.

Välkomna!