Glad sommar önskar Art Lab Gnesta

Publicerad: 28 juni, 2021
Glad sommar önskar Art Lab Gnesta

Foto: ur konstnärlig research av Lean Deflorin och Klara Sederholm, Squid squad, under ledning av Nils Cromnow.

Art Lab Gnesta önskar glad sommar efter en intensiv vår då flera nya stora konstproduktioner tagit sin början hos oss. Vi ser fram emot att kunna ta emot er alla efter sommaren igen, inte minst för att genom olika konstnärliga spekulationer fira vårt 10-årsjubileum!

Missa inte förra veckans konstnärspresentation av Goda Palekaite som under försommaren gästat oss i ett samarbete med Västerås konstmuseum. Hon har tidigare intresserat sig för teologen Emmanuel Swedenborg och under hennes vistelse här har hon undersökt hon inflytandet Swedenborg hade på landskapsmålaren Ivan Aguélis (1869–1917) konstnärskap. Hennes arbete visas så småningom i en utställning på Västerås konstmuseum under 2023.

Under sommaren kan du möta, och köpa, konstverket Granbarkborretapeten som har tagits fram av ungdomar från Sörmland under ledning av Art Lab Gnesta. Verket består av en tapet tryckt med limfärg på återvunnet papper som speglar granbarkborrens mönster.
Squid Squad är Art Lab Gnestas projekt för konst- och klimatintresserade ungdomar. Tillsammans arbetar vi för att lära oss mer om de globala skiften vi står mitt i, genom att kombinera olika sorts kunskap. Vi har närmat oss granbarkborren genom fältstudier i skogen tillsammans med Naturskyddsföreningen Daga-Gnesta, för att sedan spegla borrens mönster genom att teckna tillsammans. Under sommaren finns tapeten till försäljning i gårdsbutiken vid Nynäs slott.