Karl Schultz-Köln 1921-2013

Publicerad: 12 mars, 2014
Karl Schultz-Köln 1921-2013

21 mars – 30 mars 2014
Vernissage 21 mars 15.30-18.00.

Till minne av Karl Schultz-Köln, Art Lab Gnestas möjliggörare, ger vi ut boken om hans liv och konstnärskap och presenterar ett urval av hans måleri.

Karl Schultz-Köln föddes i Tyskland 1921, men landade efter vistelser i Helsingfors, Baskien och Tungelsta till slut i Gnesta. Under sitt liv var han verksam som målare och keramiker hos Arabia och Porcelanas Bidasoa, och efter sig lämnade han ett rikt material. Utan egna barn och med ett intresse för att vara med att skapa nya arenor för konst visade Karl och Stiftelsen Karl Schultz-Köln och Marita Mörck-Schultz en stor generositet när de valde att samarbeta med det som skulle bli Art Lab Gnesta.

2011, efter en överenskommelse med den nybildade föreningen Art Lab Gnesta, köpte stiftelsen Bryggerihuset i Gnesta och var på så sätt med att lägga grunden för verksamheten. Enligt överenskommelsen ska Karl och Maritas arbeten och efterlämnade tillhörigheter alltid finnas tillgängliga för en intresserad publik, och stiftelsen ska fortsätta förvalta deras konstnärliga arv.

I publikationen Karl Schultz-Köln – Art Lab Gnesta tecknas konstnärens biografi av Berit Fröseth intill texter om mötet med Art Lab Gnesta och bilder från hans liv och konstnärliga arbete. Redaktionen har bestått av Caroline Malmström och Signe Johannessen, med formgivning av Maryam Fanni och Rikard Heberling. Boken fungerar som fond till utställningen och finns att köpa hos Art Lab Gnesta.

I projektrummet visas konstnären Mikael Lindahls pågående arbete med en film om Karl Schultz-Köln, ett arbete som påbörjades 2012.

 


Lab Talk: ”Med bildytan som kunskapsfält”

30 mars 16.00 – 17.30

I anslutning till utställningen har vi bjudit in konstnären Jan Rydén för att samtala med Helena Hildur W kring aktuella frågor om måleri utifrån projektet Thinking Through Painting. Välkommen!