Mariana Silva Varela – Expedition Magallanes

Publicerad: 6 oktober, 2023
Mariana Silva Varela – Expedition Magallanes

21 oktober – 10 december 2023
Vernissage lördag 21 oktober kl 12-16. Konstnärsamtal kl 15.
Utställningen öppen lördagar och söndagar kl 12-16.

I svenska arkiv vilar skallarna från tre selk’nam-män, en del av ursprungsbefolkningen i Patagonien, södra Sydamerika. De togs till Sverige av polarforskaren Otto Nordenskjöld efter hans resa dit under 1800-talets sista år, samtidigt som utrotningen av selk’nam-folket pågick genom europeiska farmägares våld.

Berättelserna om svenskarnas besök i området Magallanes och deras inblandning i den koloniala händelseutvecklingen är utgångspunkten för ett större arbete av konstnären Mariana Silva Varela. I textila vävar i material som guld, lin och ull spårar konstnären de tidiga relationerna mellan Chile och Sverige. Intresset för hur konsthantverkstekniker rört sig mellan kontinenterna genom tiderna influerar hennes arbete, och under en arbetsvistelse hos Art Lab Gnesta har flera nya vävar och grafiska tryck (i samarbete med Jakob Krajcik) producerats.

Genom utställningen frammanas en helt egen värld. Den är visserligen influerad av historisk research men kanske framförallt sammansatt av minnesfragment och fantasier om en plats som länge bara varit tillgänglig för konstnären genom en äldre generations berättelser.

Mariana Silva Varela (född 1973) är utbildad i pedagogik, retorik och vetenskapsteori på Södertörns högskola och har en högre textilutbildning från Handarbetets Vänner Skola. Med bakgrund som historiker inom migrationshistoria arbetar hon konstnärligt med väv, iscensättningar och ljus i relation till antropologi och folklore.

Utställningstext (pdf)