Konsert: Matti Bye spelar till stumfilmen La Patagonia i utställningen Expedition Magallanes

Publicerad: 13 november, 2023
Konsert: Matti Bye spelar till stumfilmen La Patagonia i utställningen Expedition Magallanes

Lördag 25/11 kl 19-20

Kompositören och stumfilmspianisten Matti Bye – flerfaldigt prisad och guldbaggebelönad – kommer till Art Lab Gnestas växthus för en exklusiv konsert. Här spelar han live till den svartvita stumfilmen La Patagonia inspelad av Alberto Agostini 1910, som också visas i vår pågående utställning Expedition Magallanes av konstnären Mariana Silva Varela.

Filmen dokumenterar den brutala omdaningen av landskapet i Patagonien, södra Chile, under förra sekelskiftet, som pågår parallellt med folkmordet på ursprungsbefolkningen selk’nam. Här syns också de vilda djur och växter vars förutsättningar precis började att förändras. Minnet av dem aktualiseras genom konstnärens händer, där de dyker upp som abstraherade figurer i utställningens olika textila verk. Utställningen går att se kl 12-20 denna dag.

Fri entré, kom i god tid för sittplats. Vi bjuder på varm dryck!


Om Matti Bye

Matti Bye

Matti Bye

Matti Bye, född 1966 i Stockholm. Verksam som frilansande kompositör och improvisationsmusiker sedan 1990. Har arbetat med beställningsverk från bl.a SFI, SVT och internationella filmproduktioner samt komponerat musik för dans, teater och ljudverk i samarbete med konstnärer. Klassisk utbildad pianist som sedan 1990 kontinuerligt improviserat till stumfilm på Cinemateket i Stockholm samt spelat på en mängd musikfestivaler, konstutställningar och filmkonserter runt om i världen. Är även improvisationsmusiker i olika instrumentala ensembler som Trio Ramberget, Kiri Ra! (FIN) och Mambo Noir Trio. Var 2007-2009 specialelev för Marie Louise Ekman på Kungl. konsthögskolan. EMS student 2010 och medlem i Fylkingens Vänner. Har vunnit flera priser såsom 2 Guldbaggar, Selma Lagerlöfspriset, Harpa Award och Stockholm stad kulturstipendium.

www.mattibye.com

Om Mariana Silva Varela

Mariana Silva Varela (född 1973) är utbildad i pedagogik, retorik och vetenskapsteori på Södertörns högskola och har en högre textilutbildning från Handarbetets Vänner Skola. Med bakgrund som historiker inom migrationshistoria arbetar hon konstnärligt med väv, iscensättningar och ljus i relation till antropologi och folklore.

 

Utställningen Expedition Magallanes pågår t o m 10 december.