Vilka monster bor på kalhygget? Föreläsning med David Thurfjell, hattworkshop & svampvandring

Publicerad: 29 september, 2023
Vilka monster bor på kalhygget? Föreläsning med David Thurfjell, hattworkshop & svampvandring

Lördag 7 oktober kl 11-16.30
Fri entré

Art Lab Gnesta bjuder in till en dag i solidaritet med skogen och dess kalhyggen. Tillsammans närmar vi oss skogens existentiella frågor, inspireras av svamprikets gränsöverskridande kroppar och ser vad som kan växa på skövlad mark.

David-Thurfjell

DavidThurfjell. Foto: Magnus Liam Karlsson

Kom och lyssna till David Thurfjell, författare och professor i religionsvetenskap, som talar utifrån sina senaste böcker ”Granskogsfolk – hur naturen blev svenskarnas religion” och ”En lockton från ödemarken – om människans förmåga att besjäla världen”. Hur kommer det sig att skogen avverkas i allt snabbare takt och de klimatpolitiska ambitionerna sänks i ett land vars invånare ofta beskriver sig älska naturen? Vad innebär de stämningar och känslor som pekar bortom det mest vardagliga, de som både konst och natur är en del av: vår förmåga att besjäla världen?

I Monsterverkstan bjuds alla in att göra sin egen monstruösa och mögliga svamphatt, som en hyllning till nedbrytningen och de gränsöverskridande kroppar som visar vägen vidare.

Därefter följer vi Hans Rydberg, biolog och aktiv i Naturskyddsföreningen Daga-Gnesta, på en svamppromenad i närliggande kalhyggen. Hur påverkar hygget vilka svampar som trivs? Vilka har blivit rödlistade? Vi vandrar genom oktoberskogen med särskild blick för pionjärerna, de arter som är med att återbeskoga kalhygget.

Program
Kl 11-14 Drop in-workshop i Monsterverkstan
kl 12 Lunch: vi bjuder på svampsoppa
Kl 13-14 Föreläsning & samtal med David Thurfjell i växthuset
Kl 14.30-16.30 Svamppromenad med Hans Rydberg, samling vid Lötbodal

 

Programmet är en del av projektet Hydrans blöta formelsamling, som genomförs med stöd av Postkodsstiftelsen.