Gnesta i rörelse

Publicerad: 5 april, 2019
Gnesta i rörelse

13/4 – 26/5 2019

Våren 2019 gör Art Lab Gnesta om sitt utställningsrum till en öppen ateljé. Här kan du sitta ner med en kopp kaffe och bygga vidare på teckningar och texter påbörjade av andra, eller starta något helt nytt. Under sex veckor bjuder vi varje helg in till olika workshops, kostnadsfria och öppna för alla. Kom och måla på väggen till vårt nya växthus, plantera om en tomatstickling från Saqba eller bidra till den nya Gnestalitteraturen!

2015-2019 har vi jobbat i projektet Momentum Gnesta, ett arbete som bygger på ett lokalt nätverk med andra föreningar och individer från omnejden. Målet har varit att diskutera hur ett lokalsamhälle kan tackla omvälvande förändringar, genom att sammanföra kunskaper som redan finns här med erfarenheter som nyligen kommit hit. I salen finns också spår av aktiviteter, utställningar och drömmar som varit en del av Momentum Gnesta de senaste åren.

Tack till alla som har bidragit till projektet, och ett särskilt tack till Allmänna arvsfonden.


Program

Målarväggen är nu stängd.
Utställningen är öppen lördagar och söndagar: kl 12-16.

Ladda ner och skriv ut: Program – Gnesta i rörelse (pdf)


Lördag 13 april


Gnesta bibliotek:
Vernissage ”Stories from Gnesta and afar – en del av Momentum Gnesta”

Långsjö teater bjuder in till utställningsinvigning. Med nybakat fika och live-musik uppmärksammar vi den kanske bästa mötesformen av alla – det fysiska mötet. Välkommen till en Mat-Musik-Möten revival i miniformat. Fri entré och gratis fika!

kl 10 Utställningen öppnar
kl 11 Konsert Kevin Ortiz Martinez – klassisk gitarr
kl 13 Konsert Xavier Perriot – folksånger från Frankrike och världen
kl 14 Utställningen stänger

Arrangör: Långsjö teater i samarbete med Art Lab Gnesta.
Med stöd av: Gnesta kommun, Studiefrämjandet, Allmänna arvsfonden.


Art Lab Gnesta:
Bindestreck – en drop in-workshop i teckning med Rebecka Holmström

Utifrån rörelser, känslor och ljud undersöker vi vad en linje är. Du behöver inte kunna något särskilt. Kom, testa på och delta i tecknandet. Vi håller på mellan 12-16 och gör tillsammans två stora teckningar. Det går bra att vara med hur kort eller lång stund du känner för.

13/4 kl 12-16 på Art Lab Gnesta. Ingen föranmälan krävs, alla är välkomna att delta.

Spegelrörelse – drop in-workshop i spraymåleri med Annika Sundin och Emanuel Hallklint

Välkommen att delta i skapandet av en stor gemensam muralmålning vid växthuset. Alla är välkomna, du behöver inte ha erfarenhet av spraymåleri. Skapandet kommer att ske i en process i flera led. Influera och låt dig inspireras av dina medskapare. Kom och delta så länge du önskar. Workshopen är gratis och Art Lab Gnesta står för material.

13/4 kl 12-15 på Art Lab Gnesta. Ingen föranmälan krävs, alla är välkomna att delta.


Vår lokal:
Persiskt mat tillsammans – workshop med Akbar och Daniel

Vi lagar och äter persisk mat tillsammans. Vad utmärker det persiska köket, vilka särskilda råvaror eller kryddor som ger den särskilda ”rätta” tonen? Vilken plats har det nordiska skafferiet i det persiska köket? Vi hoppas att workshopen ska ta fram deltagandets och stundens frågeställningar under det praktiska lagandes såväl som i våra diskussioner emellan.

Akbar har med sin livshistoria en alldeles egen matfilosofi som är den röda tråden i denna workshop. Daniel är rutinerad ”ambulerande” kökschef med fokus på vegomat, just nu rotad i Gnesta och Vår lokal.

13/4 kl 14-17 på Vår lokal, Östra Storgatan.
Begränsat antal platser, föranmäl till caroline.malmstrom@artlabgnesta.se


Söndag 14 april

Syftningslinjer – teckningsworkshop med Rebecka Holmström

Syftningslinjer är en teckningsworkshop som utgår ifrån deltagarnas egna erfarenheter, som med hjälp av teckning leker med våra syften; med hur och varför vi gör som vi gör. Vi möts genom att teckna och tecknar utifrån mötet.
Välkommen! Inga förkunskaper krävs.

14/4 kl 12.30-13.30 på Art Lab Gnesta.
Ingen föranmälan krävs, alla är välkomna att delta.


Lördag 20 april

Påskstängt


Söndag 21 april

Påskstängt


Lördag 27 april

Workshop i lokalsamhällesorganisering med Tillsammansskapet
Syftet med kursen är att ge en övergripande bild av metoderna bakom community organising. Vi går igenom relationsbyggande, möteplatser och hur vi stegvis skapar sammanhållning och förändring. Vi pratar utifrån vilka vi är som är på kursen och är anpassad till gemensamma diskussioner. Kurshållarna har varit aktivister i över 20 år och har erfarenheter från allt från projektledning, politiska rörelser, folkbildning, rättighetsaktivism, asylrättsrörelsen, civil olydnad och barns fritid.

Tillsammansskapet samlar föreningar, nätverk och aktivistgrupper, som genom organisering bygger sammanhållning och utmanar sociala och ekonomiska orättvisor i lokalsamhället. Förbundet Tillsammansskapet är religiöst och partipolitiskt obundet.

Kl 12.30-16.30 på Art Lab Gnesta.
Begränsat antal platser, föranmäl till caroline.malmstrom@artlabgnesta.se


Söndag 28 april

Utställningen öppen kl 12-16, Målarväggen öppen kl 10-18.


Lördag 4 maj

Spelning med deltagarna i kursen Digitalt-musikskapande kl 12-13 på Art Lab Gnesta. Ingen föranmälan krävs, alla är välkomna att delta.

Vi skriver Gnesta! Två workshops i att bidra till Gnestalitteraturen med Axel Andersson
Välkommen till två öppna verkstäder med Gnestalitteraturen på Art Lab Gnesta! Vi kommer att utforska hur det kan gå till att skriva om en specifik plats.Du kan vara författare eller någon som aldrig publicerat en rad.Du kan vara ny i Gnesta, på besök eller nyinflyttad, eller med djupa rötter ner i myllan.Det enda som är viktigt är att du är intresserad av att skriva och att diskutera skrivandet i grupp.

Upplägget är enkelt: samling på Art Lab Gnesta för en inledande diskussion. Sedan väljer vi olika positioner i Gnesta, promenerar dit, och skriver under 20 minuter på plats.Vad vi skriver är valfritt.Sedan återsamlas vi för att diskutera hur det gick.

Texterna kommer att ingå i Gnestalitteraturens arkiv på Art Lab Gnesta för lässugna framtida generationer.

Gnestalitteraturens redaktör är Axel Andersson, historiker och författare.Han senaste böcker är Den koloniala simskolan (2016) och Atlantvärlden (2018).

4/5 och 25/5 kl 13-15 på Art Lab Gnesta. Ingen föranmälan krävs, alla är välkomna att delta.


Söndag 5 majFolkloren

Rymdblommor – en målarworkshop för unga med konstnärsduon Folkloren

Kom och skapa en gemensam muralmålning i det blivande växthuset! Du får prova på olika tekniker och Art Lab Gnesta står för materialet! Vi träffas kl 12 och gör en skiss tillsammans som sedan målas upp på väggen utomhus. Du behöver inga förkunskaper och workshopen är gratis. Kursen vänder sig till barn i åldern ca. 6-10 år.

5/5 kl 12-15 på Art Lab Gnesta. Begränsat antal platser, föranmälan sker till: folklorens@gmail.com


Lördag 11 maj

Collageworkshop med Martin Ander

Var med och skapa ett grafiskt collage! Säg och rita vad du vill ha sagt. Sen sätter vi ihop allas bilder till ett collage av text och bild. Martin finns på plats och bidrar med hjälp och inspiration.

11/5 kl 12-16 på Art Lab Gnesta. Ingen föranmälan krävs, alla är välkomna att delta.


Lördag 18 maj

Utställningen öppen kl 12-16.


Lördag 19 maj

Utställningen öppen kl 12-16.


Lördag 25 maj

Vi skriver Gnesta! Två workshops i att bidra tillGnestalitteraturen med Axel Andersson

Välkommen till två öppna verkstäder med Gnestalitteraturen på Art Lab Gnesta! Vi kommer att utforska hur det kan gå till att skriva om en specifik plats.Du kan vara författare eller någon som aldrig publicerat en rad.Du kan vara ny i Gnesta, på besök eller nyinflyttad, eller med djupa rötter ner i myllan.Det enda som är viktigt är att du är intresserad av att skriva och att diskutera skrivandet i grupp.

Upplägget är enkelt: samling på Art Lab Gnesta för en inledande diskussion. Sedan väljer vi olika positioner i Gnesta, promenerar dit, och skriver under 20 minuter på plats.Vad vi skriver är valfritt.Sedan återsamlas vi för att diskutera hur det gick.

Texterna kommer att ingå i Gnestalitteraturens arkiv på Art Lab Gnesta för lässugna framtida generationer.
Gnestalitteraturens redaktör är Axel Andersson, historiker och författare.Han senaste böcker är Den koloniala simskolan (2016) och Atlantvärlden (2018).

4/5 och 25/5 kl 13-15 på Art Lab Gnesta. Ingen föranmälan krävs, alla är välkomna att delta.


Söndag 26 maj

Järnattsfestival

“Järnätterna” är ett gammalt uttryck för de nätter då man av tradition ansett att risken för frost var särskilt stor, något som påverkade utplanteringen av växter. Enligt äldre folktro har de första dagarna i juni varit riktpunkten i mellansverige (även om statistiken inte visar på några exakta datum för återkommande frost).

Vi bjuder in till familjefestival med plantbyte, persisk brunch med Akbar och Daniel från Vår lokal och en spelning med James Hollingworth från James & Karin (Djurens brevlåda, Älgarna demonstrerar). Dessutom inviger vi Gnestazakrahfan – en väggmålning på vårt nya växthus, som tagits fram tillsammans med elever från Frejaskolan.  Läs mer

26/5 kl 12-16 på Art Lab Gnesta. Ingen föranmälan krävs, alla är välkomna att delta.


13 april – 25 maj på Gnesta bibliotek

Stories from Gnesta and a far – en del av Momentum Gnesta

Mötet som förutsättning för ett socialt hållbart samhälle – men hittar vi den röda tråden? Långsjö teater för i sin utställning Stories from Gnesta and a far – en del av Momentum Gnesta tillsammans berättelser som alla illustrerar glädjen, men också svårigheten i att mötas. I ett collage av ljud- videoinspelningar, fotografier, teckningar och handskrivna berättelser bjuds besökaren in att undersöka hur de beskrivna människorna, situationerna och livsödena närmar sig varandra till en gemensam berättelse. Väl mött!

Gnesta bibliotek, Marieströmsgatan 3, 646 80 Gnesta

Arangeras av Långsjö teater i samarbete med Art Lab Gnesta
Med stöd av: Gnesta kommun, Studiefrämjandet, Allmänna arvsfonden