Ingela Ihrman

Samarbetet med Ingela Ihrman inleddes inför soloutställningen Tropikerna i Gnesta i maj 2013, där tidigare verk presenterades tillsammans med Bjuvstegocefalen som producerades hos oss och senare ingick i hennes soloutställning Det frodas i framtiden på Tensta konsthall (2016). Även Jätteknölkallan blommar!, en performanceblomning som vi visade under ett gästspel hos Microclima i Venedig i juni 2013, kom till under denna residensvistelse.

Efter ett residens tillsammans med gruppen Hägerstens Botaniska Trädgård sommaren 2015, som resulterade i den nya högtiden Träskafton, återkom Ingela Ihrman till oss 2016, nu som konstnär i utbytet Swamp Storytelling. Installationen och performancen Afrodite rör sig mot grumligare vatten inspirerades av hennes fältstudier i tidvattenzonen på den indiska tropikön Neil Island och visades som en del av Träskbiennalen 2016.

Under sommaren 2023 kom Ingela tillbaka i vårt residency för att tillverka en ny jätteknölkalla inför sin utställning i Malmö konsthall till höst, och de imponerande kronbladen bredde återigen ut sig över golven.

Tropikerna i Gnesta av konstnären Ingela Ihrman. Foto: Gustav Almestål.

Tropikerna i Gnesta - Ingela Ihrman. Foto: Gustav Almestål.