Invigning: Parforce av Mariana Silva Varela

Publicerad: 23 maj, 2024
Invigning: Parforce av Mariana Silva Varela

Kronhjorten som maktsymbol och mytologisk varelse, och dess närhet till kronans och adelns jakt- och militärkultur i de sörmländska landskapen, har varit utgångspunkten för konstnären Mariana Silva Varelas samarbete med elever i Gnesta Waldorfskola under våren. Djupt inne i slottets källare öppnar nu utställningen Parforce med ett stort, nytt textilt verk av konstnären, flankerat av elevernas medeltida guldbroderier. Till invigningen har konstnären bjudit in kompositören Alexandra Nilsson som skrivit ett nytt ljudverk för trumpet och elektronik, Per Forza, som utgår från jaktfanfarer och jakten på hjort som bedrivits i markerna kring Nynäs.

Efter invigningen går utställningen att se under Nynäs slotts ordinarie öppettider 22 juni – 18 augusti: onsdag-söndag kl 11-16.

Program lördag 8 juni

  • 12.00 buss från Gnesta station
    12.30 buss från Vagnhärad resecentrum
  • 13.00 Invigning samt artist talk med Mariana Silva Varela med musik av Alexandra Nilsson
  • 13.30-15.30 Den vilda jakten av Art Lab Gnesta/Konstverkstan
  • 13.00-16.00 Broderiworkshop med Sörmlands museum
  • 14.30-15.00 Visning av slottet
  • 16.00 buss mot Vagnhärad och Gnesta

Daniel Israelsson Casta från Vår lokal i Gnesta serverar somriga arancinirätter och fika.

Gratis buss till Nynäs slott lämnar Gnesta station kl 12 med stopp i Vagnhärad ca kl 12.30 (returresa kl 16). Ingen föranmälan krävs, men kom i god tid för plats!

Workshop: Den vilda jakten
Mystiska hornbeklädda varelser har skymtats i skogen runt Nynäs slott. Vilka är de och vad vill de? Följ med oss på ett lekfullt äventyr där vi vänder ut och in på konventionerna och skapar vår egen historia. Tillsammans med Art Lab Gnestas Konstverkstan bygger vi horn och utforskar jaktens spelregler.

Workshop: Konstsömnad/broderi med Sörmlands museum
Testa att sy guldbroderi under handledning av hemslöjdskonsulent Fia Lindblom. Vi använder japanguld, en särskild guldinlindad tråd som ursprungligen använts i guldbroderier och vid kimonotillverkning, med inspiration från Mariana Silva Varelas konstverk.

Om konstnärerna
Mariana Silva Varela (född 1973) är utbildad i pedagogik, retorik och vetenskapsteori på Södertörns högskola och har en högre textilutbildning från Handarbetets Vänner Skola. Med bakgrund som historiker inom migrationshistoria arbetar hon konstnärligt med väv, iscensättningar och ljus i relation till antropologi och folklore.

Alexandra Nilsson / SOLOVKINA är tonsättare, ljudkonstnär och musiker, vars arbete sträcker sig över ljudkonst, elektroakustisk och scenisk musik. Hon rör sig i gränslandet mellan akustiska och elektroniska ljudvärldar där hon intresserar sig för materialens transformation och transcendence. Med bakgrund som trumpetare inom jazz och folklore är rytm och improvisation viktiga aspekter av hennes arbete.

Nynäs slott håller gårdsbutiken samt utställningarna Hållbara hus och Barnens Nynäs öppna kl 13-16. Visning av slottet sker kl 14.30. Läs mer om Nynäs slott

Alla aktiviteter under dagen har fri entré.

Tänka med jorden är ett konstnärligt samarbetsprojekt mellan Sörmlands museum, Art Lab Gnesta och Nynäs slott/Sörmlands Naturbruk med stöd av Kulturrådet och Region Sörmland. Projektet utgår från Nynäs slott, dess mer än 800-åriga historia, det omgivande landskapet och det 3822 hektar stora naturreservatet. Parken bjuder in till reflektioner kring människans roll som en del av naturen. En experimentell plats där konstnärer, ungdomar och publik kan mötas i frågor kring hur vi lever i, använder och värnar om vårt omgivande landskap.