Välkommen till 2021 med Art Lab Gnesta

Publicerad: 22 januari, 2021
Välkommen till 2021 med Art Lab Gnesta

2021 fyller Art Lab Gnesta 10 år! Det vill vi fira med er, men med tanke på smittläget väntar vi lite till innan vi öppnar dörrarna igen. Vi ser mycket fram emot att så småningom ta emot er alla senare i vår.

Även om vi inte kan ha öppet just nu pågår arbetet för fullt. Här är några av de saker vi arbetar med just nu:

Utställningen Felens morfologi med nyproducerade verk av Malin Franzén öppnar i ny, omarbetad version i april.

Vårt residency besöks under det första halvåret 2021 av tidskriften OEI, curatorerna Meryem Saadi och Sara Rossling (i samarbete med Perpetuum Mobile), konstnärerna Anna Ihle, Goda Palekaite (i samarbete med Västerås konstmusem), konstnären Anna Ting Möller och koreografen Katja Seitajoki.

Samarbetet med Gnestas ungdomar i Squid Squad fortsätter, och i år är vi del av projektet Reclaiming Futures som skapar möten mellan unga och forskare vid KTH i Stockholm. Senare i höst visas ungdomarnas filmer på en filmfestival hos Färgfabriken. Följ Squid Squad: Instagram.com/gnestasquidsquad

Tillsammans med Sörmlands naturbruk – Nynäs Slott & Naturreservat och Öknaskolan utvecklar vi en ny verksamhet som möjliggör nyproduktioner av konst i miljön runt slottet och omliggande naturreservat. Med en undersökande blick på maktrelationerna inom herrgårdskulturen som präglat platsen under århundraden lyfter vi nya perspektiv på människans hantering av det omgivande landskapet genom samarbeten mellan konstnärer, skribenter, elever och personal.

Under året arbetar vi i projektet m/other becomings med fokus på en utställning som öppnar senare i höst. Genom långsiktiga samarbeten mellan experimentella konstorganisationer, konstnärer och tänkare kommer projektet att kultivera intergenerationella och mellanartsliga metoder, ge plats åt undersökningar av motståndspraktiker i hemmet och undersöka tekniker för reproduktion, motståndskraft och återhämtning. Projektet är ett samarbete mellan Laboratory for Aesthetics and Ecology (DK), The Association for Arts and Mental Health (DK), Kultivator (SE), Art Lab Gnesta (SE) och Bioart Society (FI).

Innan sommaren återuppstår vill vi dela vårt arbete kring våtmarker och bjuder med er ner i ett nytt, digitalt träsk.

Vi firar 10 år på Bryggeriholmen i Gnesta genom att arbeta närmare våra grannar. I en serie kartläggningar, komposteringar, gemensamhetsodlingar och kulinariska möten skapar vi nya gemensamma ytor och samtal om det liv som rör sig här, nu och historiskt.

Välkommen till 2021 med Art Lab Gnesta!