Signatur

Publicerad: 22 januari, 2016
Signatur

6 feb – 12 mars 2016
Öppet fredagar, lördagar och söndagar kl 12-16

Utställningen Signatur är en hyllning till den handskrivna namnteckningen.

Signaturen kan vara ett intyg, en värdehandling och samtidigt en subtil viskning som uttrycksform.

Människan har genom historien velat lämna efter sig sin signatur som ett meddelande och ett bevis på att hon har varit där.

Att forma sin namnteckning är ett hantverk, som tål att övas på hela livet.

Vi bjuder in dig att utveckla och experimentera med din handstil och även låta din signatur bli en del av utställningen. Så skapar vi tillsammans ett myller av handstilar och ett galleri av signaturer.

Utställningen Signatur, som leds av Annika Sundin och Emanuel Hallklint, är finalen på en sprudlande och produktiv tid med Gnesta konstnärliga ungdomsråd som sedan 2013 genomfört projekt som Klotterstaden, Gnesta målarväg, Trappgatan, Chillutsmyckningen och mycket därtill. Med generöst stöd av Allmänna arvsfonden.


Finissage 12 mars kl 12-16

Nu har över 100 personer deltagit i utställningen med sin signatur, det firar vi tillsamman på finissagen! Kom och titta på den färdiga utställningen och lyssna på ett spännande panelsamtal om signaturens betydelser och värde.

Panelsamtal med Jacob Kimvall, Tomas Örn och Louise Kelpe kl 13.
Moderator: Caroline Malmström, Art Lab Gnesta.


Louise Kelpe

Louise Kelpe.

Jacob-Kimvall

Jacob Kimvall. Foto: Eva Dalin

Tomas Örn

Tomas Örn. Foto: Anja Örn

Louise Kelpe, grafisk designer utbildad vid Gerrit Rietveld Academie i Amsterdam, verksam i Malmö och Stockholm. Förutom sin praktik som grafisk designer så är Louise intresserad av den språkliga aspekten av design, hur vi pratar och skriver om formgivning. Louise undervisar som gästlärare på Stenebyskolan, skriver om design och jobbar med ett undersökande projekt om relationen mellan grafisk design och väven som struktur och berättarform. Louise är även formgivaren bakom de senaste numren av tidskriften Fält!

Jacob Kimvall är konsthistoriker med en Fil.mag med konstvetenskap från Stockholms universitet. Han är även författare till böckarna The G-Word och Noll tolerns. The G-Word är hans senaste bok som även är hans doktorsavhandling om graffiti som konst, kriminalitet och ett brett sociokulturellt fenomen.

Tomas Örn, doktorand vid Luleå tekniska universitet. Utgör tillsammans med Anja Örn den norrbottensbaserade konstnärsduon Rat & Dragon. Studerar och skriver om k- märkning av graffiti och gatukonstens funktion i staden. Tidigare byråkrat och antikvarisk expert inom staten och Stockholms stad. Jobbat med  kungliga slott, stadsplanering och bevarandet av graffitimålningen Fascinate.


Vernissage 6 februari kl 12-16. (eventet på Facebook)
Öppningstal av Tobias Barenthin Lindblad, Dokument Press
Inspiratör på vernissagen, Martin Ander.

Tobias Barenthin Lindblad

Tobias Barenthin Lindblad, Dokument Press

Illustration av Martin Ander, Mander

Illustration av Martin Ander


Taga-Gatans-kalligrafi-signatur

Foto: Dokument Press

Öppen workshop
13 februari kl 13-15
Tags – Gatans kalligrafi

Med start i 1960-talets New York har tags kommit att bli starten på en ny våg för handskriftens betydelse i västvärlden.

Tobias Barenthin Lindblad berättar om taggens historia och utveckling, konflikten om den offentliga platsen och internationella utblickar. Workshopdeltagare får utforska tagens rytmiska kvaliteter och kopplingen till dans.

Kostnadsfritt att delta. Ingen föranmälan krävs.

? Eventet på Facebook


Marianne Pettersson Soold

Marianne Pettersson-Soold

Öppen workshop
27 februari kl 13-15
Kalligrafi med Marianne Pettersson-Soold

Marianne är kalligraf och grafisk formgivare, med bokstäver i alla dess former som specialité. Hon är utbildad av Kerstin Anckers och har studerat på Roehamton Institute, Digby Stuart College, London. Hon är bland annat handen bakom handskrift på Absolut Vodka flaskorna och textningar åt märken som Acne och Filippa K.

Under workshopen låter hon deltagarna utforska olika stilar och tekniker samtidigt som hon inspirerar och delar med sig av sin breda kunskap kring både historiska och moderna stilar. Ett utmärkt tillfälle att utveckla din signatur till nya höjder!

Kostnadsfritt att delta. Ingen föranmälan krävs.

? Eventet på Facebook


Gnesta kommun, Logotyp Arvsfonden Konstframjandet, logotyp