Sara Ekholm Eriksson är årets konstnär i Tänka med jorden

Publicerad: 19 augusti, 2022
Sara Ekholm Eriksson är årets konstnär i Tänka med jorden

Del av installation av Sara Ekholm Eriksson på Art Lab Gnesta. Foto: Emanuel Hallklint

Konstnären Sara Ekholm Eriksson har bjudits in att ta fram ett nytt konstverk inom ramen för Tänka med jorden, vårt samarbete med Nynäs slott/Sörmlands naturbruk och Sörmlands museum. Projektet utgår från Nynäs slott, dess mer än 800-åriga historia, det omgivande landskapet och det 3822 hektar stora naturreservatet. Nya konstverk – vissa beständiga – andra mer tillfälliga, utvecklas här av inbjudna konstnärer och bjuder in till reflektioner kring människans roll som en del av naturen. En experimentell plats där konstnärer, ungdomar och publik kan mötas i frågor kring hur vi lever i, använder och värnar om vårt omgivande landskap.

Sara Ekholm Eriksson är född i Uppsala och tog sin masterexamen i fri konst från Kungl. Konsthögskolan inkluderande ett år på École des Beaux-Arts de Paris, 2022. Ekholm Erikssons arbete undersöker gränslandet mellan naturliga och artificiella material och inspireras av föränderliga processer och metamorfoser i naturens ekosystem. I hennes konst ställs frågor om upplevelser av tid: i de platsspecifika installationerna framträder sediment av tidslager som visar på människans påverkan och relation till naturen. Spåren, bildar en form av geologiskt minne men som likväl påminner om människans förgänglighet. Ekholm Erikssons arbete rör sig tvärvetenskapligt och hon samarbetar ofta med forskare, ekologer eller musiker bland flera. Hon har tidigare ställt ut på Accelerator, Art Lab Gnesta, Naturhistoriska Riksmuseet och Nationalmuseum. Sara Ekholm Eriksson tilldelas 2022 års upplaga av Maria Bonnier Dahlins stipendium.

Vi ser fram emot att inviga det nya konstverket i juni 2023. Projektet drivs av Art Lab Gnesta med stöd av Kulturrådet och Region Sörmland.