Konstnärer vill lära känna ditt Gnesta!

Publicerad: 19 mars, 2021
Konstnärer vill lära känna ditt Gnesta!

Vill du dela dina berättelser, bilder eller minnen om Gnesta? Hur ser ditt Gnesta ut? Vilka är dina favoritplatser? Vi är en grupp internationellt baserade konstnärer och curatorer som vill lära känna staden genom sina invånare för en kommande utställning på Art Lab Gnesta. Just nu kan konstnärerna inte resa till Gnesta av flera anledningar, så vi letar efter er som kan introducera dem till platsen, utbyta idéer och material.


Hösten 2020 blev vi, Meryem Saadi och Sara Rossling, inbjudna till residency på Art Lab Gnesta. Och vi har valt att involvera tre internationella konstnärer: Milagros Bedoya (Peru), Tatiana Danilevskaya (Russia) and Abdellah M. Hassak (Morocco) för att tillsammans utforska frågan om samhörighet och platsspecificitet i en Covid-19-kontext, i en tid när många residencies sker virtuellt. Hur kopplar vi samman oss med varandra och möts i dessa utmanande tider utan att träffas fysiskt? Hur kan konstnärer utforska och situera sig i en plats när de inte kan resa dit?

Det började med att vi experimenterade med ljudupptagningar för att närma oss platsen, ljud som vi delade med konstnärerna som inte var där fysiskt. Vi promenerade genom olika områden i Gnesta, spelade in ljud och tog bilder åt konstnärerna. Vi delade historiska referenser kopplade till staden och bakgrund till Art Lab Gnesta. Dock saknades en väsentlig sak i denna process: Gnestabornas röster. Om konstnärerna varit på plats i Gnesta skulle de utan tvekan ha interagerat med människorna som bor där och involverat dem i sin research, eftersom konstnärernas praktiker till stor del intresserar sig för detta.

För att utveckla vårt projekt vidare vill vi bjuda dig och personer med anknytning till Gnesta för att ge oss en bild av din stad. Vi är intresserade av nedtecknade minnen, anekdoter, listor över favoritplatser, ljud och bilder som berättar om ditt förhållande till staden. Det delade materialet kommer att fungera som inspiration, referenser eller bearbetas för att skapa ett kollektivt ljudverk som även kommer att inkludera ljud från Lima, Voronezh och Marrakech, och senare presenteras i en utställning på Art Lab Gnesta hösten 2021.

Här är några exempel på vad du skulle kunna dela med oss:

  • Bilder, berättelser eller ljud från din favoritplats i Gnesta.
  • Foton, videor, röst- eller ljudinspelningar du har i din mobiltelefon just nu som kan berätta något intressant om Gnesta.
  • Ljud från ditt hem eller från en plats i Gnesta som viktig för dig.
  • Minnen eller anekdoter som är kopplade till Gnesta.

Var med i detta konstnärliga experiment och låt oss höra få höra din röst och berättelse genom att skicka oss ljud, bilder eller texter på e-postadressen gnestafranannanstans@gmail.com eller posta direkt i FB-gruppen https://www.facebook.com/groups/2651657248458206

I utbyte kommer konstnärerna att dela bilder och ljud med dig (via e-post eller online) från städerna de befinner sig i: Lima, Voronezh och Marrakech. Vi vill också lära känna dig genom en virtuell fika med konstnärerna!

Alla som deltar och delar material kommer att bjudas in till utställningens vernissage (om Covid-19-begränsningar tillåter det) och kommer att tackas med namn i texten om projektet och utställningen.