Hydrotop

Publicerad: 20 augusti, 2020
Hydrotop

5-20 september 2020
Utställningen är öppen fredagar, lördagar och söndagar kl 12-16.

Utställningen Hydrotop presenterar nya konstverk av tio studenter vid Kungl. Konsthögskolan som på olika sätt adresserar vatten.

Under en årslång kurs med samma namn har studenterna arbetat utifrån frågor om konstnärens roll, vetenskap och ideologi i nuvarande miljösituation med smältande isar och stigande havsnivåer. Arbetet har lett dem mellan platser som kolgruvan och det globala frövalvet i Longyearbyn på Svalbard, till mörka kvällsdopp vid Veskijärve i den sörmländska skogen och ett flytande seminarium på Frösjön strax intill Art Lab Gnesta. Den egna fysiska erfarenheten har varit central i arbetet, liksom de möten med andra forskare, författare och konstnärer som gästat kursen.

Vatten är det element som knyter samman allt som lever. Från Art Lab Gnestas stora sal strömmar utställningen mellan rummen, ut genom växthuset och ner mot vattenbrynet, i en rörelse som påminner oss om konstens förmåga att gestalta det ännu icke förgivettagna.

Hydrotop är en fristående fortsättning av tidigare kurser Isotop (2017-2018) och Ekotop (2018-2019). Tillsammans bildar de en större helhet och bild av förhållandet mellan natur, industri och dagens miljösituation och konsekvenserna och effekterna av industrialisering och mänskligt beteende.

Konstnärer: Mattias Andersson, Sarali Borg, Sara Ekholm Eriksson, Elina Eriksson, Nicole Newsha Khadivi, Johanna Kindahl, Lina Lundquist, Lior Nønne Malue Hansen, Hannah Nyberg och Alex Valijani.

Initiativtagare och kursledare: Lina Selander och Björn Larsson
Gästlärare: Signe Johannessen, Axel Andersson, Petra Carlsson Redell, Niklas Granström
Curator: Caroline Malmström
Utställningsdesign och teknik: Erik Rören och Mikael Jonasson
Kommunikation: Emanuel Hallklint

Under öppningsdagen ger Mattias Andersson performancen HYDROIDOS kl 14.30

 

Utställningstext-Hydrotop (pdf)

 


Logotyp - KKH - Kungliga Konsthögskolan

www.kkh.se