Träskbiennalen 2: Våta marker

Publicerad: 11 maj, 2018
Träskbiennalen 2: Våta marker

Detalj ur verket Microbiota, Alma Heikkilä

26 maj – 8 juli 2018
Utställningen är öppen fredagar, lördagar och söndagar kl 12-16.

Alma Heikkilä, Gideonsson/Londré, Ada Kästel, Nancy Holt & Robert Smithson, Nisrine Boukhari, Katja Seitajoki & Tomas Björkdal

Vernissage lördag 26 maj kl 12-16
Performance 14.30: Monsunmänniskan – Gideonsson/Londré.
Under dagen pågår även Prose & Poetry Bar av Nisrine Boukhari, där du kan byta till dig en drink mot en rad poesi.

Kärrkosmos – interaktiv föreställning vid Marksjön 27 maj och 26 augusti.

Utställningen Våta marker fortsätter Art Lab Gnestas undersökning av träsket som vi ägnat oss åt de senaste åren tillsammans med bland andra konstnärer, naturvetare och Gnestas unga. I denna andra upplagan av Träskbiennalen – en utställning som återkommer vartannat år – presenterar vi konstverk som leder oss ned i fukten, gyttjan och säven.

I en tid karakteriserad av pågående och potentiella ekologiska katastrofer är det nödvändigt att staka ut en ny riktning. Mänskligheten måste bättre lyssna till överlappningarna och likheterna mellan allt som lever. Att ta med sig den mänskliga kroppen ned i träsket med sina pågående nedbrytningsprocesser, sin kakofoni av röster, sitt sugande, konserverande, suddiga djup. Att göra sig medveten om hur den mänskliga kroppen är en organism bland organismer, och att våra försök att frigöra oss från det är fåfänga, för att inte säga förödande. Vi tror att våtmarken kan lära oss det.


27 maj, kl 13 & 26 augusti
Kärrkosmos – Katja Seitajoki och Tomas Björkdal

Kärrkosmos är en interaktiv föreställning, ett ljudlandskap som bubblar av surt vatten, lukter och skiftande färger som tar plats i en våtmark. Vi frågar oss om man, genom att kamouflera sig som ett djur, en insekt eller en växt, kan närma sig naturen och utmana de perspektiv som ger människan herravälde över naturen. Föreställningen presenteras i Marksjön i Gnesta där publiken får ta del av verket med hörlurar. Läs mer