Ett steg närmare Marita

Publicerad: 12 maj, 2016
Ett steg närmare Marita

28 maj – 5 juni 2016

Vernissage lördag 28 maj kl 12-16
Utställningen har öppet kl 12-16 fre-lör 28 maj-5 juni.

Det senaste året har Konstfack Textil K1 befunnit sig på Art Lab Gnesta. Tillsammans har vi fördjupat oss i arkivet av personliga och professionella tillhörigheter som en gång tillhörde Marita Mörck Schultz.

Marita Mörck Schultz var textil- och möbelformgivare och en av grundarna till stiftelsen som äger bryggerihuset där Art Lab Gnesta huserar. När hon gick bort 2009 efterlämnade hon sig ett spännande arkiv av tillhörigheter, både väldigt personliga föremål men också professionella från hennes yrkesroll som designer.

I mötet med hennes textilier och möbler, skisser, gamla brevväxlingar, fotoalbum, ihopsamlade saker etc har studenterna hittat olika utgångspunkter utifrån sina egna konstnärskap och sedan utformat koncept och frågeställningar kring detta. Själva handlingen att gå igenom Maritas arkiv och göra subjektiva urval blev ett sätt att möta Marita som person och designer.

Vad händer när ens historieskrivning läggs i händerna på andra? Gränsen mellan fakta och fiktion suddas ut och tillsammans gör utställarnas olika utgångspunkter, inspirationskällor och tolkningar att vi kan komma ett steg närmare Marita.

Medverkande: Alexandra Andersson, Johanna Eklund, Lisa Englund, Ellinor Hedberg, Anna Möller, Fia-Maria Nilsson, Mathias Nirstedt, Frida Peterson, Julia Riordan, Cecilia Schmidt och Marita Mörck Schultz.

Utställningstext (PDF)