Aktiva rum

Publicerad: 21 oktober, 2015
Aktiva rum

Foto: Joe Maclay

Hur kan konstproduktioner i offentliga rummet möjliggöra ett öppnare och mer inkluderande samhälle? På vilket sätt kan konsten och pedagogiken samverka för ett levande kulturliv, i staden och på landsbygden?

Välkomna till en fördjupningsdag om konst och pedagogik i det offentliga rummet där vi tillsammans tittar närmare på metoder och exempel inom konstpedagogiskt arbete och deltagarkultur.

Dagen modereras av Signe Johannessen som arbetar med workshopformen och deltagarbaserade projekt i och utanför Art Lab Gnesta. Aktiva rum drivs av Sörmlands museum och Art Lab Gnesta och är en del av projektet Närkontakt med historia, konst och slöjd – en rättighet för barn och unga.

Medverkande

Malin Lindmark Vrijman, Kultivator
Kultivator har sedan 2005 arbetat gränsöverskridande mellan jordbruk och konst. En viktig del av hennes arbete har varit konstpedagogik genom workshops och undervisning. Kultivator samarbetar tätt med Ölands folkhögskola och Malin kommer att tala om hur hon kombinerar rollen som konstnär med rollen som pedagog och lärare.
Malin håller ett föredrag och deltar i panelen.

Tobias Barenthin Lindblad, Dokument Press och Graffitifrämjandet
Dokument Press är både ett bokförlag och ett kunskapsförmedlande företag med rötterna i den svenska hiphopkulturen. Tobias kommer att tala om gatukonst, graffiti, medborgardeltagande, stadsplanering och rätten till det offentliga rummet. Tobias håller ett föredrag och deltar i panelen.

Erik Rören, Art Lab Gnesta
Erik har arbetat med en rad uppmärksammade offentliga projekt i gränslandet mellan pedagogik och offentlig konst. Han presenterar exempel på projekt som han drivit i Art Lab Gnestas verksamhet och tala om möjliga framtida vägar.
Erik håller ett föredrag och deltar i panelen.

Jenny Haraldsson
Jenny leder projektet Närkontakt med historia, konst och slöjd – en rättighet för barn och unga på Sörmlands museum. Projektet handlar om att hitta nya sätt att jobba gränsöverskridande med pedagogik och en konstant utveckling av pedagogiken. Seminariet Aktiva rum är en del av projektet Närkontakt.
Jenny introducerar dagen.

Lars-Erik Wahlberg
Lars- Erik är länskonstkonsulent i Sörmland och arbetar aktivt med att få offentlig konst tillgänglig 24 timmar om dygnet, 7 dagar i veckan, gratis, med målet att ge alla en möjlighet att använda sig av den i pedagogiska sammanhang.
Lars-Erik deltar i panelen.


 

Plats och tid:
3 november 09.00 – 13.00
Art Lab Gnesta, Bryggaregränd 4, Gnesta.

Föranmälan till Jenny Haraldsson, Sörmlands museum jenny.haraldsson@dll.se (begränsat antal platser)


 

Schema
09.00 Kaffe och rundvisning av Art Lab Gnesta
09.15 introduktion till dagen av Jenny Haraldsson
09.30 Malin Lindmark Vrijman, Kultivator
10.15 Tobias Barenthin Lindblad, Dokument Press
11.00 Fika/tilltugg
11.30 Erik Rören, Art Lab Gnesta
12.15 Panelsamtal
13.00 Gemensam lunch på restaurang Strand (till självkostnadspris)