Ny chans att söka AIR Sörmland

Publicerad: 11 maj, 2014
Ny chans att söka AIR Sörmland

För andra året utlyser vi AIR Sörmland, ett stipendium som vänder sig till svenska, nordiska och baltiska samtidskonstnärer som är intresserade av en arbetsperiod i en sörmländsk kontext. Stipendiet är i år ett samarbete mellan Art Lab Gnesta, Eskilstuna konstmuseum, Katrineholms konsthall, Ebelingmuseet och Sörmlands museum.

Vi vill stödja professionellt konstnärligt arbete och samtidigt generera ny energi kring samtidskonstens roll i Sörmland. För att söka behöver du ingen tidigare koppling till Sörmland, men vi ser gärna att du motiverar din vistelse hos oss i en kort text. Sökande konstnär ska vara baserad i Sverige, Norden eller Baltikum.

2013 års stipendium tilldelades Paula Urbano som i en filmproduktion valde att följa en politisk flykting, då bosatt i Eskilstuna och Flen. Arbetet med filmen har efter starten hos Art Lab Gnesta i oktober 2013 finansierats vidare av Konstnärsnämnden och kommer att presenteras på Göteborgs filmfestival, Katrineholms konsthall och Eskilstuna konstmuseum under 2015.

AIR Sörmland-stipendiet delas ut till en konstnär årligen och innefattar:

* 4 veckors vistelse hos Art Lab Gnesta inkl ateljé och (familjevänligt) boende hösten/vintern 2014-2015.
* stipendiesumma om 10 000 kr
* möjlighet till presentation av arbetet hos någon av arrangörerna under 2015-2016
* viss reseersättning

Juryn består av Truls Ohlin, Katrineholms konsthall, Maria Hallberg, Eberlingmuseet, Kenneth Åström, Eskilstuna konstmuseum, Caroline Malmström, Art Lab Gnesta.

Ansökan görs på www.airsormland.se senast den 9 juni 2014. Vinnaren utlyses via www.airsormland.se omkring 25 juni 2014.