Mat för Frösjön

Publicerad: 25 september, 2012
Mat för Frösjön

Mat för Frösjön är ett konstprojekt som sänker Gnesta kommuns koldioxidutsläpp inom skolmatproduktionen med två tredjedelar under en vecka. 5500 lyxiga måltider som visar att en positiv miljöpåverkan är möjlig att genomföra på ett enkelt, billigt och superläckert sätt och dessutom kul och vackert!

I Mat för Frösjön lagas en veckas skolmat i alla Gnestas kommuns skolor på klimatsmarta, vegetariska och ekologiska råvaror. I samtal med Gnesta kommun vill Art Lab Gnesta se vilken mat som hjälper Frösjön, centralt i Gnesta, att återhämta sig från tidigare Övergödning. Maten som produceras på åkrar och fält påverkar omgivningen på olika sätt, och Mat för Frösjön är ett försök att se vår klimat påverkan utifrån ett lokalt perspektiv. Projektet är en del av Green Year 2012, där Art Lab Gnesta tittar närmre på frågor om bl a miljö, hållbarhet och livsmedels produktion.

Vecka 38 är all skolmat i Gnesta kommun tillagad på råvaror med lägre koldioxidutsläpp – främst vegetariska och ekologiska. Menyerna fins tillgängliga på Gnesta Kommuns medborgarkontor och delas ut till alla elever med en uträkning som visar hur mycket koldioxid som projektet sparat Gnesta kommun. Syftet är att skapa en medvetenhet kring människors konsumtion och hur den påverkar vår lokal miljö och hela vår fina planet. Som ett exempel belastas miljön med 1100 koldioxidekvivalenter av 100 g tropisk frukt – motsvarande utsläpp för ett svenskt äpple (ca 100 g) är 10. Mat för Frösjön är ett försök att förändra något på ett optimistiskt och glädjefyllt sätt – det är enkelt att göra skillnad!

Tävling
Komponera en klimatsmart, läcker måltid och tävla med oss! Priset är en exklusiv konstmiddag med egen privat skolrestaurangkock hos Art Lab Gnesta i det gamla Bryggeriet. Skicka din bild och recept till oss senast den 30 september genom att maila info@artlabgnesta.se eller dela den på vår Facebooksida. Juryn består av Susanne Gustavsson, kökschef Frejaskolan, Eva Nordenhem, kostchef Gnesta kommun, Maria Nordin, kock Welandersborgskolan, Signe Johannessen, Art Lab Gnesta.

Grafisk form: Leo Norgren
Illustratör: Annika Sundin
Foldern är tryckt på återvunnet papper i en risograf – en tryckpress med miljövänliga färger baserade på sojastärkelse.