Building grounds

Publicerad: 3 februari, 2012
Building grounds

Foto: Erik Rören

4 februari – 1 april 2012

Building grounds
med Logiiraz Ganbat
I projektrummet: Mikael Lindahl

Lördagen 4 februari öppnar Art Lab Gnesta dörrarna för årets första utställning. 2012 blir hos oss ett år med utställningar, projekt och diskussioner kring miljö- och hållbarhetsfrågor. Till utställningen Building grounds har vi bjudit in Logiiraz Ganbat att arbeta på plats i utställningshallen, Mikael Lindahl visar ett videoverk i projektrummet och i en intervju berättar Gnesta kommun om arbetet för en hållbar framtid.

Konstnären Logiiraz Ganbat har flyttat in hos Art Lab Gnesta. Med sig har han en mongolisk jurta, ett kraftigt tält, som Art Lab Gnesta köpt in och som också kommer att bli boende för många framtida besökande konstnärer. Under perioden i Gnesta kommer han att arbeta med skulptur, och framförallt med de särskilda material som följt hans arbete sedan början av 1990-talet.

Genom att utgå ifrån traditionella papier maché-tekniker och anpassa ingredienserna på olika sätt har Logiiraz Ganbat tagit fram nya material. Sand, gräs och jord blir i hans händer grunden för nya skulpturer. Hos Art Lab Gnesta använder konstnären kodynga från närbelägna bondgårdar. I den stora utställningshallen är besökarna välkomna att följa arbetet med att ta fram materialet, och så småningom även arbetet med skulptur och relief.

Jurtan blir grunden för Art Lab Gnestas ateljéprogram för inbjudna konstnärer. I den traditionella, mongoliska boningen kan idéer och perspektiv på boende, konst och hållbarhetsfrågor utforskas för en lång tid framöver.

I projektrummet visas Mikael Lindahls videoverk Foundation of a Building. Efter att ha cyklat mellan Stockholm och Skåne som en del av ett projekt på Kungliga konsthögskolan, där Mikael Lindahl nyss inlett sin sista termin, grävde han ut en gammal torpargrund i närheten av Wanås skulpturpark. Genom att först arbeta bort sly och annat grönt, som länge vuxit över den plats där torpet en gång stod, blottläggs och vitmålas husgrunden. Den blir ett alternativt kulturhistoriskt minne, men ger också en tvetydig bild av arbete.

Inne på toaletten, som invigdes som utställningsrum av Kultivator i höstas, visas en intervju med Gnesta kommuns plan- och byggchef Christer Andén om de planer och visioner som finns kring Gnesta tilltänkta belfokningsexpansion, och hur utbyggnaden av orten sker i förhållande till hållbarhetsfrågor.

Logiiraz Ganbat är utbildad vid The Green Horse Contemporary Art School i Ulan Bator, Örebro konstskola och Kungliga konsthögskolan i Stockholm. Sedan 2004 är han verksam i Sverige. Mikael Lindahl är utbildad vid University of Brighton, Göteborgs konstskola och Kungl. konsthögskolan.