Plein Air Residency – Art Lab Gnesta och Västerås konstmuseum samarbetar kring konstnärlig nyproduktion

Publicerad: 6 september, 2019
Plein Air Residency – Art Lab Gnesta och Västerås konstmuseum samarbetar kring konstnärlig nyproduktion

Nayab Ikram. Foto: Marta Anna Løvberg, Arts Council Norway

Mellan 2019-2021 bjuder Art Lab Gnesta och Västerås konstmuseum in tre nordiska/baltiska konstnärer till residencyvistelse och nyproduktion av konst i ett interdisciplinärt samarbete som växer utifrån landskapen i Sörmland och Västmanland. De tre konstnärerna bjuds in att bo på Art Lab Gnesta och inleda arbeten utifrån frågor om det omgivande landskapet.

I en tid där många konstaktörer har svårt att fokusera resurserna till att stödja produktionen av nya konstverk, vill vi genom samarbetet ge utrymme och möjlighet för nya konstverk att växa fram, i samtal med lokala röster, vetenskapliga och historiska referenser. Vistelserna skräddarsys för de inbjudna konstnärerna, med fokus på möten med kompetens på platsen.

Nayab Ikram (f.1992, Mariehamn) är fotograf, bildkonstnär och konstnär-curator av pakistansk diaspora från Åland, baserad i Åbo. Ikram arbetar med begrepp som känslan av mellanförskap, kulturell identitet, det kollektiva minnet och post-internet. Hon utforskar begreppen med hjälp av symboler, ritualer och abstrakta former genom fotografi, performance och installationer. Ikram tog kandidatexamen i kultur och konst 2015, med examen i fotografi, från Novia University of Applied Sciences i Jakobstad, Finland. Tillsammans med den tvärvetenskapliga konstnären Ramina Habibollah, bildar hon också den kuratoriska duon in a way. Ikram inleder sitt residens i november hos Art Lab Gnesta och kommer under 2020 delta i Västerås konstmuseums samlingsutställning Föreställningar om naturen.


Om oss

Art Lab Gnesta är en självorganiserat konstinitiativ som sedan 2011 bedrivit utställnings- och residencyverksamhet i det gamla bryggeriet i Gnesta. Vi skapar möten mellan konsten och konstnärerna, lokalsamhället, skolor, konstinstitutioner och andra som arbetar med konst- eller samhällsfrågor – både lokalt, nationellt och internationellt.

Västerås konstmuseum är ett kommunalt konstmuseum som producerar utställningar i ASEAS fd Mimerfabrik i Västerås. Med konsten i centrum vill Konstmuseet inspirera, utmana och väcka nyfikenhet. Västerås konstmuseum visar utställningar med framförallt svensk och nordisk samtidskonst och med verk ur stadens konstsamling.

Kontakt

Caroline Malmström, verksamhetsledare Art Lab Gnesta, caroline.malmstrom@artlabgnesta.se, 073 582 63 91
Katrin Ingelstedt, intendent utställningar Västerås konstmuseum, katrin.ingelstedt@vasteras.se, 021 39 22 20


Stort tack till Nordisk kulturkontakt som möjliggör samarbetet.