Sjølingstad, Haghed, Blanca, Gnesta – Lina Sofia Lundin & Franz Petter Schmidt

Publicerad: 25 februari, 2018
Sjølingstad, Haghed, Blanca, Gnesta – Lina Sofia Lundin & Franz Petter Schmidt

Foto: Lina Sofia Lundin

10 mars – 22 april

Vernissage lördag 10 mars kl 12-16
Samtal med Lina Sofia Lundin, Franz Petter Schmidt och Caroline Malmström, Art Lab Gnesta kl 14.30

Kvar efter den virvelvind som det sena 1900-talets globalisering medförde finns endast spridda spår av den nordiska textilindustrin. Kunskaper och traditioner med rötter som går tillbaka hundratals år har på kort tid skingrats, och det är ofta ideella krafter som bär dessa materiella och immateriella kulturarv vidare.

Konstnärerna Lina Sofia Lundin och Franz Petter Schmidt har på skilda vis intresserat sig för ett par platser där textila traditioner en gång varit starka. I Sjølingstad uldvarefabrik sätter Schmidt igång vävstolen som inte varit i bruk sedan 1948 för att återskapa ett ulltyg han funnit i en provbok. I Haghed, Blanca och Gnesta, reser linet, espartogräset och ullen genom Lundins händer mellan hundraåriga hantverkskunskaper och nya experiment.

Arbetet präglas av ett lyssnande och ett görande. Vad säger dessa möten, metoder och material om vår egen tid? Och hur kan de följa med oss framöver?


Utställningstext (PDF)


Utställningen är öppen fredag-söndag kl 12-16 t o m 22 april.

Genomförs med stöd av Nordisk Kulturfond.