Arbetslöshetserfarenheter

Publicerad: 20 mars, 2015
Arbetslöshetserfarenheter

Lördag 2 maj kl 14.30

Vi lever i en högteknologisk tid där manuellt arbete automatiserats och omkring 8% av befolkningen kategoriseras som arbetslösa. Samtidigt förutsätter samhället ekonomiskt och socialt att man har ett lönearbete, inte bara för privat försörjning. Den som inte har ett lönearbete nekas tillträde till många förmåner och rum. Vad gör detta med oss som människor?

I samtalet Arbetslöshetserfarenheter diskuteras olika aspekter av arbetssamhället och hur konsten kan tala om det. Vilka metoder kan konsten erbjuda för att ställa nya frågor kring hur vi organiserar våra liv?

I samtal med:

Frida Klingberg som berättar om Bastu för arbetslösa, ett processbaserat verk i vilket hon anställer arbetslösa personer för bastubad och samtal om vilka erfarenheter och kunskaper om samhället man får genom ”att vara arbetslös”. Projektet presenteras i en utställning på Art Lab Gnesta i november 2015. Frida Klingberg är konstnär utbildad på Högskolan för fotografi och på Konstfack.

Elise Karlsson berättar om sin bok Linjen. Linjen är en mörkt humoristisk undersökning av arbetet som idé, ideologi och vardag. Elise Karlsson är författare, litteraturkritiker och redaktör. Linjen är hennes tredje roman, efter Lonely Planet och Fly, som nominerades till Borås Tidnings debutantpris.

Stina Oscarson berättar utifrån sina tankar och erfarenheter om konst och politik. Stina Oscarson är regissör, dramatiker och fri skribent. Tidigare konstnärlig ledare för Orionteatern och chef för radioteatern vid Sveriges Radio.

Caroline Malmström, curator på Art Lab Gnesta, berättar om pågående utställning Hardware och leder samtalet.

Samtalet är ett samarbete mellan Frida Klingbergs projekt Bastu för arbetslösa och Art Lab Gnesta med finansiering från Kulturbryggans tematiska stöd Kultur&Politik.