John Skoog och Alma Heikkilä

Publicerad: 16 januari, 2013
John Skoog och Alma Heikkilä

26 januari – 3 mars 2013

Sent på jorden – John Skoog
Inside the Untouched – Alma Heikkilä

2013 undersöker Art Lab Gnesta frågor om identitet. I årets första utställning presenterar vi två verk som lyssnar in människan utanför storstaden.

John Skoogs videoverk ”Sent på jorden”, ett nära samarbete med fotografen Ita Zbroniec-Zajt, fångar timmen mellan solnedgång och gryning en ljus sommarnatt någonstans i södra Sverige. Ordlöst skildras stilla situationer; alla med existentiell botten i den samtida landsbygden. Känslan av att allt står på spel laddas av den sena, eller tidiga, timmen. På så sätt synliggörs ett antal positioner i tid. Från den moderna landsbygden till den om vår tid på jorden. John Skoog är utbildad på Malmö konsthögskola och Städeschule, Frankfurt.

Samtidigt intar en 285 cm hög och bred målning av Alma Heikkilä projektrummet. ”Inside the Untouched” presenterar även nyproducerad, mindre målning i dialog med den större.  Arbetet är en del av ett större projekt sprunget ur frustrationen inför den till synes oförbätterliga miljösituationen och idén om att låta naturen överta en bunt seminariepapper. Alma Heikkilä är utbildad på Bildkonstakademin i Helsingfors, och är med och driver konst- och ekologiprojektet Mustarinda i Hyrynsalmi, nordöstra Finland.

Under 2013 tittar Art Lab Gnesta närmare på frågor om identitet. Detta tematiska tänk är genomgående för alla projekt som genomförs i huset under året. Samtidigt behåller vi 2012 års tema kring miljö, och för in ett identitetsperspektiv även på de frågorna.

Vernissage lördagen 26 januari kl 12-16. Utställningen pågår till och med 3 mars.